Żubrówka.doc

(44 KB) Pobierz

Żubrówka

http://alkohologia.blog.onet.pl/0Zestaw na 1 litr wódki o mocy 40%:

 1 g (5-6 kawalkow dlugosci 25 cm) suszonej trawy żubrowej,

 1 lyżeczka cukru,

 1 l wódki czystej o mocy 40%.

 

 1. Trawę zubrową pociąc na kawalki dlugości 3-4 cm, wlożyć je do butelki z wódką, odstawic do maceracji na 15-20 dni.

 2. Po tym czasie nalew przelać do butelki, dodać rozpuszczony w 2 lyżkach wody cukier i wymieszać. Zakorkowac butelkę i odstawić na 2-3 dni.

 3. Gotową wódkę przefiltrowac i rozlać do butelek. Do każdej butelki można wlożyc źdźbło trawy żubrowej dla dekoracji.

 4. Wódkę można sporządzić też na zaprawie. W tym celu 10 g suszonej, pokrojonej trawy żubrowej zalewa sie 170 ml wódki czystej ze spirytusu o mocy 50% i maceruje 10 dni. Na litr żubrowki nalezy wziąc 15 ml zaprawy, 420 ml spirytusu o mocy 95%, 5 g cukru i ok. 570 ml wody.

- Trawa żubrowa (Herba Hierochloe) rosnie prawie wyłącznie w Polsce w Puszczy Bialowieskiej. Zawiera ona aromatyczną substancję, tzw. kamarynę, która nadaje wódce swoisty zapach i smak.

http://republika.pl/blog_fh_64311/660658/tr/824.jpg

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin