Porterówka
2 butelki portera
24 dag cukru
64 dag cukru waniliowego
0,25 spirytusu
Porter należy zagrzać nad ogniem rozpuszczajac w nim cukier. Po całkowitym odgazowaniu (nie dopuszczać do zagotowania) ostudzić i dodać spirytus.
Jeśli kolor wyszedł zbyt jasny, można sklarować całość ciemnym karmelem. Zresztą karmel może zdecydowanie poprawić smak porterówki. Warto więc małą cześć (z łyżke stołową) cukru przegrzać na patelni po czem spłukać powstały karmel odgazowanym juz przez podgrzanie porterem (uwaga - może chlapać!).
Mozna także dodac troche koniaku, rumu czy czegos podobnego - tylko bez przesady aby perfuma nie wyszła. Gotowa porterówka musi swoje odstać żeby się smak ulożył. Niektórzy radzą trzymać ją nawet pół roku w ciemnym i chłodnym miejscu.
volvo200