Nalesniki z lososiem12 szt. Czas przygotow. 1 godz. 25 min.150 g wedzonego lososia.Ciasto:200 g maki,2 jaja,1 lyzka oliwy,250 ml mleka,250 ml wody mineralnej,sol,sklarowane maslo lub olej do smazenia.Sos:300 ml mleka,150 ml smietanki,30 g masla,30 g maki,2 lyzki drobno pokrojonego koperku,75 g tartego zoltego sera,1 pomidor.1. Make, mleko i wode ubic trzepaczka na gladka mase. Wymieszac z jajami i sola. Odstawic na 30 min. Goraca patelnie smarowac lekko tluszczem, smazyc zobu stron cienkie nalesniki.2. Lososia pokroic w paseczki. Pomidor sparzyc wrzatkiem, zdjac skorke, pokroicna kawalki, usunac pestki.3. Przygotowac sos: w garnku roztopic maslo, dodac make, wymieszac. Wlac zimnemleko i smietanke. Gotowac mieszajac tak dlugo, az sos zgestnieje. Zdjac zognia, dodac koperek, ser i kawalki pomidora. Wszystko wymieszac.4. Na kazdy nalesnik nalozyc porcje sosu, kilka paseczkow lososia, zwinac wrulon. Zaroodporne naczynie wysmarowac maslem, ulozyc nalesniki, polac reszta sosu, wstawic do ogrzanego do temp. 200żC piekarnika na 10 min.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 24 "Naleśniki, omlety i suflety", strona 72.
atavm