Sandacz a la tihanyPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 45 min.2 kg sandacza lub 1 kg filetow z sandacza,sol, czarny pieprz.Majonez:200 ml oleju,1 zoltko,1 lyzka octu winnego lub soku cytrynowego,1 lyzeczka zelatyny,sol, pieprz cayenne.Przybranie:1 salata zielona,lisc tarragonu,3 jaja ugotowane na twardo i obrane,50 g lososia wedzonego,300 g galaretki z ryby,400 g sosu tatarskiego lub csiki (przepis w "sosy").1. Usunac z ryby osci i skore. Odciac glowe i pletwy, ugotowac na tym rosol.Oczyszczona rybe pociac na 12 jednakowych trojkatnych kawalkow. Male kawalkimozna stluc na ksztalt trojkatow. Tak pokrojona rybe oproszyc sola i pieprzem, wylozyc do przecedzonego rosolu i gotowac na malym ogniu. Zostawic doostygniecia w rosole.2. Przygotowac majonez: zoltko, sol i pieprz ucierac lub ubijac trzepaczka azdo zgestnienia. Nastepnie powoli wlewac olej przez caly czas ucierajac. Podkoniec dodac ocet lub sok z cytryny i zelatyne rozpuszczona w niewielkiejilosci wody. Zelatyna powinna byc wystudzona ale jeszcze plynna. Ubijactrzepaczka, az stezeje.3. Przygotowac galaretke: do 300 ml goracego rosolu z ryby dodac 1 lyzeczke zelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilosci zimnego rosolu. Dokladnie wymieszac, ostudzic i wlozyc do lodowki.4. Wyjac rybe z rosolu i odsaczyc. 6 kawalkow ryby oblac majonezem z zelatyna.Schlodzic. Na kazdym kawalku ulozyc nastepny kawalek ryby. Ponownie oblacmajonezem i ozdobic plasterkiem lososia.5. Przed podaniem rybe przybrac jajkami pokrojonymi na trojkaty i oblac galaretka.6. Podawac z sosem tatarskim lub csiki oraz z salatka jarzynowa.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 12 "Kuchnia węgierska", strona 14.
atavm