Smazone sardynkiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.8 swiezych sardynek (lub innej ryby),2 zabki czosnku,1/2 lyzeczki sproszkowanego kminku,3 lyzki posiekanej zielonej pietruszki,maka,olej,1 cytryna,sol, pieprz.1. Sardynki sprawic, umyc pod biezaca woda.2. Czosnek drobno posiekac, wymieszac z kminkiem, pietruszka, sola i pieprzem.Podzielic przyprawy na 2 czesci.3. Sardynki nafaszerowac polowa przypraw, reszta natrzec je z zewnetrznej strony i pozostawic w chlodnym miejscu lub zakryc folia i odstawic do lodowki na30 min.4. Sardynki obtoczyc w mace. Rozgrzac duza ilosc oleju na glebokiej patelni.5. Smazyc 5-10 min. na zloty kolor. Podawac na goraco lub zimno z kawalkami cytryny. Zamiast sardynek mozna usmazyc wieksze ryby pokrojone w dzwonka, anastepnie panierowane w jajku i mace lub bulce tartej. Podawac z kawalkamicytryny, pasta tahina (sezamowa) lub majonezem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 15 "Kuchnia arabska", strona 40.
atavm