Tallinska salatka sledziowa z koperkiemPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 20 min.250 g marynowanych sledzi z cebula,1 zielony ogorek,1 ugotowany kartofel,1 jablko,2 jaja ugotowane na twardo,1/2 peczka koperku.Sos:3 lyzki oliwy,3 lyzki soku cytrynowego,100 ml bialego wina,3 lyzki musztardy,1/2 lyzeczki cukru,1/4 lyzeczki galki muszkatolowej,pieprz.1. Sledzie i cebule osaczyc z marynaty. Sledzie pokroic na paski, cebule posiekac. Ogorek, kartofel i jablko pokroic w kostke. Jaja pokroic na plasterki.Koper umyc, posiekac.2. Przygotowac sos. Rozetrzec musztarde z cukrem, pieprzem i galka muszkatolowa. Dodac sok cytrynowy i wino. Oliwe dolewac powoli stale mieszajac.3. Sledzie z jarzynami delikatnie wymieszac. Polac sosem, wstawic na 1-2 godzdo lodowki.4. Przed podaniem ulozyc sledzie na polmisku, posypac koperkiem i przybracplasterkami jaj.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 18 "Sałaty i sałatki", strona 58.
atavm