Leksykon kosmetyczny-oleje i olejki.doc

(77 KB) Pobierz

 

 

Olej andiroba - jest to żółtawy olej roślinny, o gorzkim smaku i lekko orzechowym zapachu otrzymywany z nasion andiroba(carapas guianensis). Zawiera kwas olejowy(46%) i kwas linolowy(20%). Działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwbólowo, antypasożytniczo, przeciwdziała rakowi, malarii, ukąszeniom owadów. Przeznaczony dla skóry wrażliwej i mieszanej. U osób wrażliwych może wywołać podrażnienia

 

Olej arachidowy - olej roślinny pozyskiwany z orzechów arachidowych(arachis hypogaea). Jest przejrzystym, żółtym olejem o intensywnym, orzechowym smaku i zapachu. Rafinowany olej nie ma prawie w ogóle zapachu. Zawiera kwas linolenowy(13-45%), kwas olejowy(36-72%), kwas palmitynowy(6-16%), kwas stearynowy(1-7%), 1-3% kwas arachinowy(1-3%), kwas behenowy(2-5%), kwas lignocerynowy(1-3%), bogaty w witaminy i składniki mineralne. Zalecany przy bardzo suchej skórze, skłonnej do łuszczenia się, a także przy egzemie. Stosowany w maskach do włosów przy łupieżu. Działa na skórę zmiękczająco. Celem zlikwidowania jego "ciężkości" można go mieszać z innym olejem roślinnym w proporcji 1:2.

 

Olej arganiowy(argan oil) - pozyskiwany z nasion arganii żelaznej(argania spinosa), ciernistego drzewa rosnącego w Maroku. Zawiera prawie 100 substancji czynnych w tym pięć grup związków antykancerogennych. Bezbarwny olej chroni naskórek przed wysychaniem, wygładza, uspokaja podrażnioną skórę, działa przeciwzapalnie, rewitalizuje, opóźnia procesy starzenia się skóry, poprawia elastyczność skóry, łagodzi objawy trądzika młodzieńczego, alergii, poparzeń słonecznych.

 

Olej z awokado(avocado oil) - zwany "olejem 7 witamin", ma orzechowy zapach, ciemno zielony kolor. Zawiera szereg witamin - A, B, E, K, PP, kwas palmitooleinowy, arachidonowy, linolowy, palmitynowy, skwalen, fosfolipidy. Dobrze wnika w naskórek. Ma działanie bakteriobójcze, łagodzące, promieniochronne, przeciwgrzybiczne. Regeneruje i dobrze wnika w naskórek. Nie pwowoduje powstawania zaskórników. Przeznaczony dla cery suchej dojrzałej, z egzemą i łuszczycą.

 

Olej babassu - masło wytłaczane z orzeszków palmy atalia(orbignya oleifera). Składem podobny do masła kokosowego. Wykazuje duże powinowactwo do naskórka, jego temperatura topnienia zbliżona jest do temperatury ludzkiego ciała czyli łatwo się rozprowadza. Wzmacnia naskórek, łatwo się wchłania, nie powoduje podrażnień. Pełni funkcję środka promieniochronnego.

 

Olej z nasion bawełny - wytłaczany z nasion bawełny drzewiastej. Zawiera 70 - 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych (olejowy i linolowy), kwas palmitynowy, kwas stearynowy oraz witaminę E. Używany do produkcji mydeł.

 

Olej brzoskwiniowy - wytłaczany z nasion brzoskwini, zawiera kwas oleinowy(65%) i kwas linolenowy(25%). Wykorzystywany do produkcji kremów, mleczek, olejków do masażu, mydeł kosmetycznych.

 

Olej z calophyllum - aromatyczny, tłusty olej o bardzo intensywnym zapachu i brązowo-zielonym zabarwieniu, otrzymywany z owoców drzrewa o nazwie gumiak(calophyllum inophyllum), rosnącego w Indiach. Zawiera kwas olejowy(49%), kwas linolowy(21,3%), kwas palmitynowy(14,7%), kwas stearynowy(12%). Stosuje się go przy skórze trądzikowej i zanieczyszczonej. Ponadto łagodzi podrażnienia, wspomaga proces gojenia.

 

Olej canola - wytłaczany z rzepy olejnej brassica rappa. Zawiera 77% procent kwasu oleinowego. Posiada właściwości przeciwzapalne, chroni skórę przed stresem środowiskowym i oksydacyjnym. Stosowany w kosmetykach dla cer wrażliwych, w kosmetykach dla dzieci, w kosmtykach przeciwsłonecznych.

 

Olej z czarnej porzeczki - zawiera ponad 80% wielonasyconych kwasów tłuszczowych w tym kwas GLA(omega-6) i kwas stearydynowy(omega-3), w fizjologicznie wybalansowanych proporcjach i stężeniach. Używany do leczenia egzem, wygładzania zmarszczek, nawilżania naskórka. Wykorzystywany do pielęgnacji cery suchej i wrażliwej.

 

Olej z czarnuszki - pozyskiwany z nasion czarnuszki siewnej(nigella sativa), zawiera 60% kwasu linolenowego. Zawiera nigelon - związek czynny o właściwościach przeciwalergicznych. Zalecany do skór alergicznych, z egzemą, trądzikowych. Olej z czarnuszki zaleca się mieszać z innym olejem roślinnym, przez co zostaje zredukowany jego intensywny, ziołowy zapach.

 

Olej czaulmugrowy - jasnożółty olej o delikatnym, egzotycznym zapachu. Pozyskiwany z znasion drzewa czaulmugra (hydnocarpus kurzii), zwanego uśpianem różnolistnym. Zawiera kwas olejowy(6%) i kwas palmitynowy(4%). Polecany do skóry trądzikowej, zanieczyszczonej, ponieważ wykazuje działanie antyseptyczne i ściągające. W medycynie naturalnej stosowany do leczenia trądu.

 

Olej z dzikiej róży - wytłaczany z nasion dzikiej róży(rosa canina). Zawiera kwas linolowy(41%), linolenowy(39%), witaminę E, karotenoidy. Chroni skórę przed przedwczesnym starzeniem się. NNKT(niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) zawarte w oleju wbudowują się w struktury lipidowe naskórka.

 

Olej z emu - bardzo cenionym tłuszczem zwierzęcym jest olej z emu, strusia australijskiego Domaius novuehollandiae. Rdzenni mieszkańcy Australii Aborygeni używają tłuszczu emu już od tysięcy lat, aby chronić skórę przed promieniowaniem UV i zmiękczać ją oraz załagodzić bóle mięśniowe i stawów, oraz stany zapalne skóry. Aktualnie strusie są hodowane na specjalnych farmach, gdzie karmione są paszą niezawierającą pestycydów, insektycydów i enetlmintów(lekarstw używanych, by zniszczyć pasożyty układu pokarmowego). Wysoką zawartość kwasu oleinowego i linolowego sprawia, że olej z emu jest świetnym surowcem do produkcji kremów (przeciwzmarszczkowych), produktów do kąpieli, żeli pod prysznic, szamponów i mydeł medycznych. Kwas linolowy korzystnie wpływa na opuchnięcia, sztywność i stany zapalne stawów. Surowiec ten jest także gorąco polecany w przypadku wszelkiego typu oparzeń, ran i innych uszkodzeń skóry. Olej z emu nawilża skórę, przeciwdziała powstawaniu zmarszczek i chroni przed niekorzystnym wpływem promieniowania słonecznego, jest dobrze tolerowany nawet przez skórę bardzo wrażliwą.

 

Olejki etryczne - są wonnymi lotnymi mieszaninami weglowodorów, alkoholi, aldehydów, ketonów, estrów i eterów. Olejki otrzymuje się ze świeżych, aromatycznych części roślin przez destylację, wytłaczanie, ekstrakcję, nawanianie. Olejki eteryczne dobrze rozpuszczają się w alkoholach, eterach, benzenie, benzynie, tłuszczach.

 

Olej z nasion gąbczaka walcowatego(trukwa egipska) - bardzo bogaty w kwas linolowy(ok.60%). Kompozycja kwasów tłuszczowych w ludzkim łoju i w oleju z trukwy jest prawie identyczna, różnią się jedynie zawartością kwasu palmitooleinowego(trukwa zawiera go 80 razy mniej). Olej posiada doskonałe właściwości natłuszczające. Przywraca równowagę lipidową naskórka.

 

Olej jojoba - otrzymywany z orzeszków Simmondsia californica i Simondsia buxaceae, jest właściwie płynnym woskiem, który w niskich temperaturach(poniżej 7%) może zastygać. Zawiera palmitynian cetylu(o właściwościach olbrotu), wyższe alkohole alifatyczne, fitosterole, witaminę E i F oraz skwalen. Wykazuje bardzo dużą odporność na jełczenie. Dzięki dużemu powinowactwu do tkanek ludzkich doskonale się wchłania, nie pozostawiając tłustego filmu. Ma również włąściowści natłuszczające i odżywcze, wzmacnia warstwę lipidową naskórka, chroni przed UV. Polecany przy zapaleniach, łupieżu, poparzeniu słonecznym i trądziku. Zapobiega powstawaniu rozstępów.

 

Olej z kiełków pszenicy - otrzymywany z kiełków pszenicy zwyczajnej. Zawiera kwas oleinowy(28%), linolowy(44%), karoteny, witaminy A, D, B, C, składniki mineralne, błonnik, enzymy, fosfolipidy(lecytyna), fitoestrogeny. Polecany do skóry dojrzałej i wrażliwej. Działa przeciwstarzeniowo, przeciwzapalnie, nawilża, uelastycznia skórę, łagodzi podrażnienia.

 

Olej kokosowy - zwany masłem kokosowym, otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry - twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (cocos nucifera).
Zawiera nasycone kwasy tłuszczowe (ok. 90%), kwas laurynowy(44%), kwas mirystynowy(ok.18%), kwas palmitynowy(ok. 11%), kwas stearynowy(6%), kwas olejowy(ok.7%), ok. 2% kwas linolowy(ok.2%) i kwas alfa-linolenowy(12%). Polecany do skóry suchej i pękającej, dojrzałej, uszkodzonej przez słońce, przy neurodermitis. Stosowany w preparatach do pielęgnacji suchych i zniszczonych włosów. Olej kokosowy ma działanie "chłodzące" i uspokajające.

 

Olej konopny - otrzymywany z nasion konopii siewnej(cannabis sativa) ma zabarwienie zielono-brązowe i lekko gorzki, korzenno-orzechowy zapach i smak. Zawiera kwas linolowy(54%), kwas alfa-linolenowy(17%), kwas gammalinolenowy(4%), kwas olejowy(13%), kwasy tłuszczowe nasycone(10%). Polecany dla skóry tłustej z trądzikiem, przy zapaleniach skórnych. Dobrze się rozprowadza i dosyć szybko wchłania. Wzmacnia odporność skóry. Stosuje się w przemyśle kosmetycznym jako dodatek do olejków do ciała lub do masażu.

 

Olej z krokosza barwierskiego(kartaminowy) - zawiera kwas linolenowy(78%), kwas oleinowego(10-14%), kwas palmitynowy(6%), kwas stearynowy(2-3%), 0,5% kwas linolenowy(0,5%), kwasu arachinowy(0,5%), bogaty w witaminy E i A. Oczyszczony olej nie drażni skór, działa jako protektor przed promieniowaniem UV, zawiera antyoksydanty. Zalecany dla skór mieszanych i tłustych ze skłonnością do trądziku i przy skórze skłonnej do stanów zapalnych.

 

Olej z orzeszków kukui(aleurites moluccana) - wytłaczany z orzechów drzewa z rodziny wielomleczowatych rosnącego na Hawajach. Zawiera kwas linolowy(37%) i linolenowy(28%) i duże ilości witaminy E. Dobrze się wchłania, nie pozostawia tłustego filmu, łagodzi podrażnienia, zmiękcza naskórek, odżywia skórę i zwiększa jej odporność na czynniki zewnętrzne. Polecany do skóry suchej i wrażliwej.

 

Olej kukurydziany - pozyskiwany z kukurydzy(zea mays) na dwa sposoby, poprzez ekstrakcję i wtedy posiada czeronawą barwę i tłoczenie na zimno o jasnożółtej barwie. Zawiera 55-65% kwasu linolowy(55-56%), kwas palmitynowy(12-14%) , kwas stearynowy(4%), 29% kwas olejowy(29%), dużą ilość witaminy E. Ze względu na swoje własności używany przy każdym typie skóry, polecany zarówno dla skóry tłustej, mieszanej, dojrzałej, jak i suchej, wrażliwej czy zmęczonej. Wykazuje właściwości odżywcze, uelastyczniające, łagodzące, poprawia mikrokrążenie w skórze.

 

Olej lniany - olej o żółtawym zabarwieniu i intensywnym cierpkim zapachu. Pozyskiwany z nasion lnu (linum usitatissimum) poprzez tłoczenie na zimno. Zawiera nasycone kwasy tłuszczowe(10%), kwas alfa-linolenowy(58%), 15% kwas linolowy(15%), kwas olejowy(17%) oraz witaminę E. Przeznaczony dla skóry tłustej, pękającej, skłonnej do zapaleń. Wykazuje działanie regenerujące, hamuje zapalenia skóry.

 

Olej z orzeszków makadamii - barwy jasnożółtej, otrzymywany z tłoczenia orzechów makadamii (macadamia integrifolia). Zawiera kwas olejowy(57%), 25% kwasu palmitynowy(25%), nasycone kwasy tłuszczowe(15%), bogaty w witaminy: A, B, E oraz składniki mineralne. Polecany przy suchej, łuszczącej się, wrażliwej skórze, stosowany przy łamliwych, kruchych włosach. Olej dobrze się wmasowuje, szybko wchłania, działa regenerująco, odżywczo, wygładzająco, poprawia wygląd skóry. Należy do drogich olejów, może być mieszany z innymi olejami roślinnymi.

 

Olej margosa - pozyskiwany z nasion miodli indyjskiej(azandrichta indica). Używany w preparatach kosmetycznych do pielęgnacji skóry trądzikowej, zanieczyszczonej oraz w kremach odżywczych.

 

Olej meadow-foam - pozyskiwany z nasion jednorocznej rośliny limnanthes alba. Olej koloru bursztynowego, bez zapachu. Niezwykle odporny na utlenianie i hydrolizę. Zawiera kwas eikosenowy(63-65%), kwas erukowy(12-16%), kwas dokosenowy(17-18%), kwas arachidowy(1%). Bardzo silnie nawilża, dobrze przylega do skóry i włosów, tworzy na skórze film ochronny. Wzmacnia kolor kosmetyków kolorowych.

 

Olej migdałowy - pozyskiwany z nasion drzewa migdałowego(amygdalus communis) popularnie zwanych migdałami przez tłoczenie na zimno. Olej ma barwę jasnożółtą i łagodny, słodkawy smak i zapach. Zawiera kwas olejowy(65-68%), 24-26% kwas linolowy(24-26%), kwas palmitynowy(6-8%), kwas stearynowy(1-2%) oraz witaminy i składniki mineralne. Nadaje się do każdego rodzaju skóry, rozprowadzony nie daje efektu ciężkości, jest dobrze wchłaniany. Polecany szczególnie do pielęgnacji skóry dziecka (jest bardzo łagodny, nie drażni, uspokaja).

 

Olej morelowy - wytłaczany z nasion moreli zwyczajnej(prunus armeniaca), bladożółty o wytrawnym zapachu i smaku. Zawiera kwas oleinowy(65%) i kwas linolowy(30%). Przeznaczony do skóry odwodnionej, delikatnej, wrażliwej i dojrzałej.

 

Olej z ogórecznika - wytłaczany z każdej części ogórecznika lekarskiego(borago officinalis). Barwy jasno żółtej o słodkawym zapachu. Zawiera kwas linolowy(38%), gamma-linolenowy(23%), eikosenowy(4%), dokosenowy(3%). Działa regenerująco i odmładzająco, poprawia elastyczność skóry, ujędrnia. Polecany do skóry dojrzałej, suchej, zniszczonej opalaniem.

 

Olej z orzechów laskowych - wytłaczany z orzechów leszczyny pospolitej(corylus avellana). Barwy jasnożółtej o charakterystycznym zapachu. Zawiera kwasu olejowy(78%), kwas linolowy(14%), kwas palmitynowy, bogaty w witaminy, składniki minerane i białko. Dobrze i głęboko wnika w skórę, wzmacniając ściany naczyń krwionośnych oraz przyspiesza regenerację komórek naskórka. Wykorzystywany do produkcji kremów pod oczy i na szyję. Przeznaczony dla skóry łojotokowej i z popękanymi naczynkami krwionośnymi, bladej, ziemistej, zmęczonej i wrażliwej.

 

Olej z orzechów włoskich - wytłaczany z nasion pestkowca orzecha włoskiego(juglans regia), barwy jasnożółtej. Zawiera kwas linolenowy(5-15%), kwas linolowy(51-58%), kwas oleinowy(14-28%), nasyconych kwasow tłuszczowych(8-16%), bogaty w witaminy: A, B i E. Działa przeciwzapalnie, normalizująco, kojąco, przeciwstarzeniowo. Przeznaczony do skóry dojrzałej i wrażliwej.

 

Olej z orzechów brazylijskich - wytłaczany z orzechów orzesznicy wyniosłej(bartholletia excelsa). Zawiera kwas oleinowy(51%). Działa ochronnie na skórę suchą i zapobiega utracie wilgoci ze skóry.

 

Olej palmowy - wytłaczany z owocni palmy olejowej(elaeis guineensis), barwy pomarańczowej o fiołkowym zapachu. Zawiera kwas palmitynowy(44%), kwas oleinowy(39%), karotenoidy i witaminę E i A. Działa stymulująco, normalizująco, kojąco, przeciwzapalnie i ochronnie. Stosowany do produkcji kremów odżywczych, kosmetyków ochronnych, luksusowych mydeł.

 

Olej palmowy z nasion - wytłaczany z nasion palmy olejowej (elaeis guineensis). Podobnie jak olej kokosowy zawiera znaczne ilości kwasu laurynowego i mirystynowego. Stosowany do produkcji mydeł oraz innych SPC(środki powierzchniowo czynne).

 

Olej z pszenicy - otrzymywany z nasion pszenicy zwyczajnej(triticum vulgare), barwy miodowej. Łatwo wnika w skórę, regeneruje ją i odżywia. Poleany do wszystkich typów skóry szczególnie do suchej i dojrzałej. Polecany przy łuszczycy, egzemie, spłyca rozstępy i blizny. Zawiera antyoksydanty czyli chroni skórę przed przedwczesnym starzeniem się.

 

Olej rokitnikowy -pozyskiwany z nasion rokitnika zwyczajnego(hippohoe rhamnoides) gęsta, czerwono pomarańczowa ciecz o charakterystycznym smaku i zapachu, o właściwościach witaminy F, gdyż zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe i jest zbliżony do oleju słonecznikowego i lnianego. Ma właściwości promieniochronne, antyoksydacyjne, kojące, przeciwzapalne. Polecany przy odmrożeniach, ranach, oparzeniach, odleżynach, egzemach i toczniu skóry. Stosowany w kosmetykach regenerujących naskórek, przeciwstarzeniowych, przeciwsłonecznych i posłonecznych.

 

Olej z róży muszkatułowej - pozyskiwany z diko rosnącej róży muszkatułowej(rosa mosqueta). Zawiera kwas oleinowy(15-20%), linolowy(40-50%), linolenowy(30-35%), karotenoidy, flawonoidy, witaminę C, kwas retinowy(wit.A), witaminę E. Stosowany do nawilżania skóry suchej, odwodnionej. Wygładza blizny pooperacyjne, potrądzikowe, poparzeniowe. Powoduje regenerację tkanek i likwidację przebarwień. Stosowany w kosmetykach przeciwstarzeniowych, w preparatach do cery suchej i cierpiącej na egzemę, w preparatach likwidujących zmainy hiperpigmentacyjne.

 

 

Olej rycynowy - wytłaczany z nasion rącznika pospolitego(ricinus communis) zwanego rycynusem. Olej bezbarwny, gęsty i lepki. Wykazuje powinowactwo do keratyny. Używa się go w odżywkach do natłuszczania skóry i włosów, kremach, mleczkach, emulsjach, brylantynie, tuszach do rzęs, do produkcji przejrzystych mydeł glicerynowych oraz jako środek konsystencjotwórzy w kosmetykach kolorowych.

 

 

Olej ryżowy - wytłaczany lub ekstrahowany z pękniętych łusek ryżu(oryza sativa). Zawiera kwas oleinowy(38%), linolowy(40%), estry kwasu erukowego, gamma-oryzanol, skwalen, kwas fosforowy, estry wyższych alkoholi i kwasów tłuszczowych, bardzo duże ilości witaminy E i tokotrienoli. Duże stężenie witaminy E zapewnia ochronę lipidom naskórka. Oryzanol chroni równowagę skóry, przyspiesza podziały komórkowe, powstrzymuje procesy starzenia i łagodzi objawy klimakterium(działa jak hormon wytwarzany przez jajniki). Jest silnym antyoksydantem i filtrem UV.

 

Olej sasankowy - pozyskiwany z nasion kamelii małej(camelia sasanqua). Olej jasnożółty. Zawiera kwas oleinowy(88,5%), który jest ważnym antyoksydantem. Olej tworzy na skórze delikatną powłoczkę, chroniącą przed wysuszeniem naskórka i skóry właściwej. Ze względu na to, że nie pozostawia uczucia tłustości na skórze stosowany jest w kosmetykch do pielęgnacji twarzy.

 

Olej sezamowy - wytłaczany na zimno z nasion sezamu (sesamum indicum). Zawiera 14% nasycone kwasy tłuszczowe(14%), kwas olejowy(41-43%), 41-43% kwas linolowy(41-43%), kwas palmitynowy(9-10%), kwas stearynowy(5-6%), kwas linolenowy(0,5%). Przeznaczonych dla skóry suchej, mieszanej, dojrzałej, źle ukrwionej i wrażliwej. Używany także w kosmetykach przeciwsłonecznych (posiada naturalny faktor ochronny przed słońcem ok. 3-4), w preparatach do pielęgnacji suchych włosów i suchej skóry głowy. Reguluje pracę gruczołów łojowych, działa oczyszczająco, odtruwająco i rozgrzewająco.

 

Olej słonecznikowy - otrzymywany z nasion słonecznika(helianthus annuus) poprzez wytłaczanie na zimno. Zawiera kwas linolowy(63%), woski, fosfolipidy(lecytyna), karoteny, witaminę E. Wzmacnia bariery naskórkowe, doskonale zmiękcza i wygładza skórę. Ma działanie przeciwrodnikowe, przeciwzapalne i normalizujące. Jest jednym z niewielu olejów roślinnych, które nie powodują twprzenia zaskórników(comedo).

 

Olej sojowy - ekstrahowany z pokruszonych nasion soji(glicine max). Żółty, lekki olej o słabym zapachu. Zawiera kwas linolowy(49%) i witaminę E. Stosowany do natłuszczania skóry i włosów. Używany do produkcji kremów, mleczek, olejków, kremów do masażu. Może uczulać.

 

Olej śliwkowy - tłoczony z suszonych owoców śliwki domowej(prunus domestica). Zawiera kwas linolowy(70%), beta-sitosterol(85%), delta5-awensterol(7%), duża ilość tokoferoli(głównie gamma). Bardzo szybko penetruje naskórek, nie pozostawia uczucia tłustości, jest silnym antyoksydantem. W kosmetykach stosowany w stężeniu 5%.

 

Olej tamaru(olej Kamani) - pozyskiwany z wysuszonych nasion owoców drzewa ati(calophyllum inophyllum taitense). Zawiera kwas olejowy(ok. 49%), linolowy(ok. 21%), palmitynowy (ok. 14%), stearynowy(ok. 12-13%), linolenowy(ok. 0,28%). Olej Kamani wywiera działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwreumatyczne, pobudzające regenerację tkanek. Zalecany do leczenia chorób włosów i skóry owłosionej (łupież, łuszczyca, zapalenie mieszków włosowych, łysienie).

 

Olej tsubaki - olej z nasion herbacianych, składem podobny do oliwy z oliwek. Dobrze przylega do skóry, pełni funkcje ochronne przeciw promieniowaniu UV, działa bakteriobójczo, zapobiega transepidermalnej ucieczce wody z naskórka i skóry właściwej.

 

Olej z nasion wiesiołka - pozyskiwany z nasion wiesiołka dwuletniego(oenothera biennis) i wiesiołka dziwnego(oenothera paradoxa). Jeden z najcenniejszch olei kosmetycznych. Zawiera NNKT(80%), w tym kwas linolowy(72%) i kwas gamma-linolenowy(10%), zawiera również saponiny, polifenole, glikolipidy. Zawiera polifenole o właściwościach antyoksydacyjnych. Olej wiesiołkowy stabilizowany witaminą E i bioflawonoidami jest składnikiem kremów odżywczych, nawilżających, przeciwzmarszczkowych, mleczek do ciała, żelów do kąpieli, szminek. Używany do masażu ciała, działa leczniczo na skórę z łuszczycą, na skórę alergiczną i skórę starzejącą się.

 

Olej z pestek winogron - wytłaczany z pestek owoców winorośli właściwej(vitis vinifera). Zawiera kwas linolowy(70%), mirystynowy, linolenowy, arachidonowy, behanowy,pyknogenol(w niewielkich ilościach). Bardzo dobrze się wchłania, nwilża i łagodzi podrażnienia. Działa przecirodnikowo, wzmacnia barierę ochronną skóry, zapobiega transepidermalnej ucieczce wody z naskórka i skóry właściwej.

 

Olej żmijowca - pozyskiwany z nasion żmijowca zwyczajnego(echium vulgare), żółty o delikatnym zapachu. Najważniejsze kwasy to: linolenowy(37%), kwas gamma-linolenowy(11%) i stearydonowy(14%). Olej łagodzi stany zapalne wywołane promieniami UV, napromieniowaniem podczas radioterapii. Stosowany w kosmetykach przeciwzmarszczkowych, wygładzających cerę wrażliwą i suchą, nawilżających. Łagodzi objawy psorasis i egzemy.

 

Olej z nasion żurawiny błotnej(oxycoccus palustris) - bogaty w tokotrienole o udowodnionych silnych właściwościach antyoksydacyjnych i promieniochronnych. Stosowany w kosmetykach przeciwstarzeniowych, nawilżających, chroniących przed zanieczyszczeniem środowiska.

1

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin