Śledziówka.pdf

(51 KB) Pobierz
34420205 UNPDF
Śledziówka
Składniki
3 śledziowe mlecze, 3-4 średnie cebule, 2 szklanki słodkiej
śmietanki 18-proc., 2 łyżeczki cukru, listek laurowy, pół łyżeczki
ziela angielskiego, ocet winny, pieprz, sól
Sposób przyrządzania
Mlecze rozetrzeć z cukrem i przetrzeć przez sito. Cebulę pokroić
w plastry, wymieszać ze śmietaną i mleczami, dodać pieprz, sól i
ocet, by sos był lekko kwaśny, nieco rozrzedzić wodą. Włożyć
ziele angielskie, listek laurowy i odstawić na 8 godzin. Podawać z gotowanymi
ziemniakami. Do sosu można także wrzucić 1-2 pokrojone filety śledziowe.
 
34420205.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin