Kleinur
Napisał marek
Obżeramy się nimi jak tylko jesteśmy na Islandii. Żeby najbardziej obrazowo wytłumaczyć co to jest, powiem tylko tyle: wygląda jak chrust, tylko jest puszysty jak oponki i smakuje też jak oponki. • 900 g mąki • 240 g cukru • 60 g margaryny • 1 łyżeczka węglanu amonu • 1/2 łyżeczki sody • 5 łyżeczek proszku do pieczenia • 500 ml maślanki lub mleka • 1 jajko • zapach cytrynowy lub kardamon Rozetrzeć margarynę z mąką i dodać pozostałe suche składniki. Uformować "kopczyk" jak przy robieniu makaronu i wbić na środek jajko i wlać mleko. Rozwałkować do grubości 1/2 cm. Pociąć na kawałki jak przy robieniu chrustu, czyli w romby z nacięciem w środku. Przewlec jeden róg przez dziurkę. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złocistego koloru.
walbe