Gwiazdki wigilijne w masie makowej.rtf

(6 KB) Pobierz
Gwiazdki wigilijne w masie makowej

Gwiazdki wigilijne w masie makowej

 

Składniki:

ciasto:

12 dag mąki

3 dag cukru

6 dag masła

żółtko

masa makowa:

15 dag maku

aromat migdałowy

10 dag cukru

2 łki miodu

ponadto:

pół szklanki śmietanki kremówki

łka cukru pudru

bakalie

 

Z podanych składników zagnieć kruche ciasto, a następnie cienko je rozwałkuj. Foremką wykrój gwiazdki, poukładaj je na wysmarowanej tłuszczem blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C, upiecz na złoty kolor.

 

Mak sparz, osącz i wraz z cukrem przekręć przez maszynkę. Dodaj aromat migdałowy i miód, wszystko razem dokładnie wymieszaj. Śmietankę ubij z cukrem pudrem na krem.

 

Masę makową włóż do salaterki, w środku zrób ł zagłębienie i wypełnij je bitą śmietaną. Całość udekoruj upieczonymi gwiazdkami i bakaliami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin