Drożdżowe dla niecierpliwych.rtf

(7 KB) Pobierz
Dro¿d¿owe dla niecierpliwych

Drożowe dla niecierpliwych

 

Składniki:

ciasto:

3 szklanki mąki 

szklanka cukru

5 żółtek

10 dag masła

1 i 1/3 szklanki mleka

4 dag droży

po 10 dag rodzynek

i kandyzowanej skórki pomarańczowej

szczypta soli

nadzienie:

20 dag posiekanych orzechów włoskich

2 białka

20 dag cukru pudru

 

Zmiksuj roztopione masło z cukrem, mlekiem, żółtkami i drożami. Wsyp dwie szklanki mąki, sól i dośćugo ubijaj masę końwką miksują, aby wpuścić do ciasta jak najwięcej powietrza. Następnie wsyp trzecią szklankęki i tym razem wyrób masę mieszadłami do ciasta kruchego. Dodaj bakalie i znów wymieszaj.

 

Czas zająć się nadzieniem: na początek ubij białka na sztywną pianę, wsyp cukier oraz orzechy i jeszcze przez 2-3 minuty ubijaj.

 

Do natłuszczonej i wysypanej buł tartą blachy (15 x 40 cm) wyłóż trzecią część ciasta. Przez środek, wzdłszego boku, ułóż nadzienie i przykryj je drugą połową ciasta. Teraz ułóż kolejną porcję nadzienia i przykryj je resztą ciasta. Blaszkę umieść w zimnym piekarniku, ustaw grzanie na minimum, uchyl drzwiczki i trzonkiem łki zablokuj je tak, aby się nie zamknęły. Drzwiczki zamknij dopiero wtedy, gdy ciasto wyrośnie. Wtedy też ustaw termostat na 180°C, a po 40 minutach wyjmij gotowy placek.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin