Pączki nadziewane.rtf

(7 KB) Pobierz
P¹czki nadziewane

czki nadziewane

 

Składniki:

ciasto:

1,5 szklanki mąki

szklanka mleka

2,5 dag droży

3 jaja

cukier waniliowy

łka cukru

szczypta soli

margaryna do smażenia

cukier puder do posypania

nadzienie:

10 dag suszonych śliwek (bez pestek)

skórka otarta z połowy cytryny

pół szklanki białego wina

2 czubate łki cukru

aska łeczka mielonego cynamonu

 

Do miski wsyp mą, zrób w niej wgłębienie, wlej droże (roztarte z cukrem i cukrem waniliowym i rozrobione połową letniego mleka), całość lekko wymieszaj, odczekaj około 20 minut, po czym dodaj pozostałe mleko, jaja i sól. Wyrób ciasto, odstaw do wyrośnięcia.

 

Śliwki zagotuj z winem, skórką z cytryny, cukrem i cynamonem, i gotuj, aż powstanie mus.

 

Rozgrzej patelnię z wgłębieniami. W każde wgłębienie włóż ł margaryny, porcję ciasta (około 3/4 objętości wgłębienia) i łeczkę musu. Pączki smaż z obu stron na złotobrązowy kolor.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin