BOSKI DESER.doc

(20 KB) Pobierz
BOSKI DESER

BOSKI DESER...

 

 

±         ±  1 kg wiśni

±         ±  cukier waniliowy

±         ±  200 g chleba z pełnego ziarna

±         ±  3 łyżki białej nalewki wiśniowej

±         ±  50 g gorzkiej lub półgorzkiej czekolady

±         ±  1/5 l  śmietanki

±         ±  50 g cukru

±         ±  200 g gęstej śmietany

±         ±  tarta czekolada

 

Wiśnie umyć, usunąć ogonki i pestki, zebrać wypływający sok. Wiśnie, sok, cukier  i cukier waniliowy zagotować, po 2 min przecedzić przez sito. Odmierzyć ok. 400 ml soku. Chleb pokroić na kromki i rozkruszyć w palcach, polać sokiem i odstawić na tak długo aż wchłonie go całkowicie. Dodać nalewkę. Zetrzeć czekoladę i także domieszać. Ubić na sztywno śmietanę ze śmietanką i miałkim cukrem. W szklanej salaterce układać na przemian warstwami wiśnie, mieszankę z chleba i śmietanę, zakończyć śmietaną. Posypać startą czekoladą i wstawić do lodówki.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin