Biszkoptowy omlet z syropem malinowym.rtf

(7 KB) Pobierz
Biszkoptowy omlet z syropem malinowym

Biszkoptowy omlet z syropem malinowym

 

Składniki:

2 jaja

aska łka mąki

łka cukru

szczypta soli

łeczka oliwy lub płaska łeczka masł

10 dag świeżych lub mrożonych malin (albo truskawek, jagód, moreli, mandarynek lub innych owoców sezonowych)

łka syropu malinowego

owoc: 20 dag winogron (lub banan)

napój:

kubeczek jogurtu morelowego 1,5-proc.

szklanka soku pomarańczowego

 

Jaja umyj w gorącej wodzie i oddziel białka od żółtek. Żółtka roztrzep z mą i lekko posól, a z białek ubij pianę. Do sztywnej piany, nie przerywając ubijania, wsypuj stopniowo cukier. Delikatnie, dodając po łce, połącz pianę z ciastem.

 

Na teflonowej patelni rozgrzej tłuszcz, ostrożnie wlej masę i smaż pod przykryciem na małym ogniu. Gdy omlet zetnie się od spodu i wyrośnie, podważ go i ostrożnie przewróć na drugą stronę, a następnie przykryj, i podrumień. Gotowy omlet zsuń na talerz, nałóż osączone owoce i polej syropem.

 

Podawaj od razu, najlepiej ze szklanką mleka lub kakao.

 

Omlet możesz również posmarowaćemem i posypaćatkami migdałowymi.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin