Angielski pudding.rtf

(6 KB) Pobierz
Angielski pudding

Angielski pudding

 

Składniki:

pół bułki paryskiej (lekko czerstwej)

po 5 dag: masła, rodzynek i cukru

jajo

300 ml mleka

gałka muszkatołowa

 

Naczynie żaroodporne (o pojemności około 1,5 litra) wysmaruj masłem (łka). Rodzynki umyj i mocz przez 10 minut w ciepłej wodzie, potem odsącz. Buł pokrój w plastry, zetnij cienko skórkę, wszystkie kromki posmaruj masłem i pokrój każ na 2-3 kawałki.

 

Na dnie naczynia ułóż połowę bułki, posyp rodzynkami, połową cukru i przykryj pozostałą buł. Ubij jajo z mlekiem, polej buł, zostaw na 30 minut do spęcznienia. Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Potrawę posyp z wierzchu pozostałym cukrem oraz gał muszkatołową. Wstaw naczynie na górną pół piekarnika i piecz pudding około godziny.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin