podroze.kulinarne.roberta.maklowicza.pdf

(425 KB) Pobierz
6933861 UNPDF
W´drówki kulinarne
Roberta Mak∏owicza
Materia∏y zaczerpni´te ze strony http://kuchnia.mckornik.com
6933861.002.png
SPIS TREÂCI
3. Smak S∏owacji
4
31. Galicyjski smak 15
- Barszcz ukraiƒski
- Wàtróbki drobiowe po ˝ydowsku
- Sa∏atka z czeremszy
- Czeremsza na ciep∏o
47. Parmeƒski smak 24
- Funghi porcini
- Pasta fresca
- Rolada z wieprzowiny (zrazy)
- Bryndzowe haluszki
- Medaliony z jelenia w Êliwowicy
- Tort kasztanowy
7. Staropolskim
smakiem
5
32. Huculski smak 16
- sznycle po galicyjsku...
- huculska sa∏atka
- pierogi z bryndzà
- barszcz huculski
- banusz
51. Emilia-Romania 25
- Kluseczki Pisarei
- Piero˝ki tortellini
- ˚urek
- Barszcz
- Kutia
- Pasztet z zajàca
- Nadzienie do indyka
54. Grill ze smakiem 25
- Sa∏atka warzywna z rusztu
- Pstràg z rusztu
- ˚eberka z rusztu
8. Cesarski smak
7
34. Lwowski smak 17
- Go∏àbki
- Wareniki z makiem
- Szpecle – Spinatspaetzle
- Sandacz z czosnkiem
- Omlet cesarski
- Kie∏basa z ziemniaków
55. Litewski Smak 26
- Zupa ziemniaczano-makowa
- Szczupak gotowany w barszczu
- Sztuka mi´sa w sosie grzybowym
15. Smak grzybów 7
- Zupa z grzybów...
- Ciel´cina z kurkami...
- Kruchy placek z grzybami
35. Opolski smak 18
- Wodzionka
- Âlàskie niebo
- Rolada wieprzowa
59. Pieniƒski smak 27
- Paprykarz ze szczupaka
- Sa∏atka a’la Gundel
- Kotlety schabowe po debreczyƒsku
17. Tatarski smak 9
- Piróg z mi´sem
- Cebulniki (pierogi...)
- Szasz∏yk
37. Czeski smak
19
- Zupa z flaczków
- Tradycyjne czeskie knedliki
- Pieczona golonka po czesku
60. Gorlicki smak 28
- go∏àbki z bystrzycy
- bulion z tokajem...
19. Koszerny smak 10
- Czulent
- Pipki
- Maca z jajkiem
38. Morawski smak 20
- Bramborowa polewka...
- Twaro˝ki o∏omuƒskie...
- Filety wieprzowe z brzoskwiniami
61. Smak kapusty 29
- Puree z kapusty...
- ˚eberka duszone...
- Zapiekanka z brukselkà...
- surówka z kapusty...
23. Dworski smak 11
- Zupa cebulowa
- Wo∏owina w piwie
- Polewka piwna z twarogiem
40. Smak Szampanii 21
- Zupa z kapusty i boczku
- Sa∏ata z boczkiem i grzankami
- Raki w szampanie
62. Andaluzji smak 30
- Ajo blanco gaspacio
- Pesuga de pullo...
26. U êróde∏ Wis∏y 12
- ˚ebroczka
- ˚ebroczka oryginalna z Wis∏y
- Kluski – ga∏uszki
43. Bo˝e narodzenie ze
smakiem
22
64. Fiesta ze smakiem 31
- Tuƒczyk z jarzynami
- Mó˝d˝ek wieprzowy w Sherry
- Sa∏atka z oÊmiornic w sosie vinegret
- Mule z czosnkiem
- Ma∏˝e w sosie czosnkowo winnym
- Kapusta z grochem
- Fasolka ze Êliwkami
- G´Ê na kwaÊnicy
- Knedelki z makiem
29. OdÊwi´tny smak 13
- Chrzan
- åwik∏a wg Miko∏aja Reja
- Majonez
- Sos zielony
- Sos polski do mi´s
- Potrawka z prosi´cia
44. „Wesela” smak 23
- Smalec
- Wiejski rosó∏ z kury
- G´Ê nadziewana...
65. Smak ziemi
obiecanej
32
- boeff stroganoff
- ozory ciel´ce...
- kluski – spazle
2
6933861.003.png
66. Dzieciƒstwo
ze smakiem 33
- Spaghetti z sosem pomidorowym
- Kurczak z frytkami
- Mus czekoladowy
84. Szwedzki smak 44
- dorsz z jarzynami
- wo∏owina po marynarsku
- wo∏ownia a’la lindstorm
- kanapka szwedzka...
97. Smak Urugwaju 55
- Flaczki z ciecierzyca
- Olla podrida
- Jagni´cina z rusztu
67. Narty ze smakiem 34
- Kotleciki ciel´ce
- Omlet z bundzem
- Zupa ziemnaczana z chrzanem
- Piwo grzane
86. Cztery pory smaku 45
- NaleÊniki z serem
- Risotto jarzynowe
- Czarny bez w cieÊcie
- Zupa kacza
98. Smak poludniowego
Atlantyku
57
- Mule
- Kalmary z ry˝em
- Casuela
70. Pszczyƒski smak 36
- zupa kminkowa
- kluseczki grysikowe
- knedel w serwecie
- ozorki wieprzowe...
87. Kolejowy smak 47
- Kurczak po pilzneƒsku
- Corn Chowder (zupa)
- Tagliatelle z ∏ososia
100. Europejski smak 58
- Mule w bia∏ym winie
- Majonez estragonowy
- Zupa-krem angielski
- Królik w piwie
72. Wielkanocny smak
Podlasia
37
88. Marynarski smak 48
- Zrazy po nelsoƒsku
- Klops (meatloaf)
- Grysik
- Grochówka
101. Smak Montevideo 59
- NaleÊniki
- Dulde De Leche – Krem
- Sos Pomaraƒczowy
- Chimi Churri – Sos
- Guizo
- Pierogi z soczewicà
- Schab z jajkiem
- Kulebiak z kapustà
73. Modny smak
38
89. Gdynia ze smakiem 49
- Zupa nic
- ¸osoÊ na desce
- ¸osoÊ z rusztu
- Zupa rybna
102. Kolonialny smak 60
- Bolitas
- Cannelloni
- Jesiotr z rzeki
- Zupa z bobu i kolendry
- Szparagi w sosie serowym
- Tragiatelle z prawdziwkami
74. Wiosenny smak 39
- Zupa wiosenna
- Kluseczki ze szpinaku
- Sa∏atka rzymska
- Zupa jarzynowa
92. Bieszczadzki smak 50
- Zupa dzicza
- Karkówka dzicza
- Pieczeƒ z dzika
- Schab z dzika
103. Waloƒski smak 62
- Ciel´cina w piwie
- Sa∏atka z Liege
- Królik w piwie
78. Piwny smak
41
93. Cypryjski smak 52
- Wo∏owina w winie
- OÊmiornica w winie
- Sma˝one sardynki
- Sa∏atka CHORIATIKI
- Dorada w winie
107. Smak lotaryngii 63
- quiche lorraine
- zupa z dyni
- la potet loraine
– Zupa piwna z kapustà
- Wo∏owina w piwie
- Kurczak w piwie
108. Smak alzacji
i lotaryngii
81. Dancingowy smak 42
- Flaki po lwowsku
- Kotlety po˝arskie
- Banana heaven
- Nowy Orlean
64
94. LeÊny smak
53
- soczewica z boczkiem
- ciel´cina z sza∏wià...
- tarta z porami
- Zupa gulaszowa z ba˝anta
- Zupa gulaszowa z jelenina
- Ragout z zajàca
Przepisy dodatkowe 65
82. Dawnych wspomnieƒ
smak
43
96. Pasterski smak 54
- Kleftiko
- Go∏àbki w liÊciach winogron
- Souvlaki
- murzyn
- schab z czosnkiem
w bia∏ym winie i Êmietanie
- Pierogi z kapustà...
- Eskalopki z sarny
- Suflet z ˚ubrówkà
3
6933861.004.png
W´drówka 3 – Smak S∏owacji
[ bryndzowe haluszki ] [ medaliony z jelenia w sosie ze Êliwowicy ] [ tort kasztanowy ]
bryndzowe haluszki
Sk∏adniki:
- 1/2 kg màki
- 1 jajko
- woda mineralna gazowana
- 10 dag w´dzonej s∏oniny
- 1 kostka bryndzy
Plan dzia∏ania:
- màk´ rozmieszaç z jajkiem i wodà mineralnà, której dodaç tyle, aby powsta∏o g´ste ciasto
- przez rodzaj rondla, z du˝ymi (o Êrednicy ok. 1 cm) otworami w dnie, wlewaç ciasto na wrzàtek, ca∏y czas mieszajàc.
- z w´dzonej s∏oniny zrobiç skwarki.
- ugotowane kluski wyjàç ∏y˝kà cedzakowà, polaç t∏uszczem ze skwarkami.
- po wierzchu posypaç pokruszonà bryndzà. posoliç.
medaliony z jelenia w sosie ze Êliwowicy
Sk∏adniki:
- 1 kg pol´dwicy z jelenia lub innej dziczyzny
- 2 ∏y˝ki mas∏a
- 1 ∏y˝ka musztardy
- 1 szklanka g´stej kwaÊnej Êmietany
- 1 -2 marchewki
- 1 cebula
- 1 ma∏y seler
- 50 g Êliwowicy
- 0,5 l bulionu wo∏owego
- 1 ∏y˝eczki màki
- sól, pieprz
Plan dzia∏ania:
- pol´dwic´ pokroiç w grube plastry, lekko rozbiç t∏uczkiem,
- posoliç, popieprzyç.
- na patelni rozgrzaç mas∏o, k∏aÊç mi´so, obsma˝aç z obu stron ok. 1 min.
- zrumienione mi´so zdjàç z patelni, a na patelni´ do∏o˝yç troch´ mas∏a i wrzuciç jarzyny – dusiç ok. 2 – 3 minut.
- posoliç, popieprzyç, z powrotem w∏o˝yç mi´so. polaç Êliwowicà i podpaliç
- nie dopuÊciç do przypalenia si´ mi´sa
- wlaç bulion, przykryç i pozostawiç na ma∏ym ogniu prze ok. 40 minut
- w razie potrzeby podlewaç bulionem
- dodaç osolonà kwaÊnà Êmietan´, dok∏adnie wymieszanà z màkà, tak aby nie by∏o grudek
- zwi´kszyç gaz, dodaç musztard´, wymieszaç. wyjàç mi´so z patelni, u∏o˝yç na pó∏misku, polaç sosem.
tort kasztanowy
Sk∏adniki:
- 0,5 kg ugotowanych kasztanów jadalnych
- 8 ˝ó∏tek
- 25 dag cukru
- wanilia
- 1/2 szklanki mielonych migda∏ów
- piana z 8 bia∏ek
Plan dzia∏ania:
- kasztany jadalne pozbawiç twardej, grubej skóry. wrzuciç na wrzàtek, gotowaç ok. 10 minut
- troch´ sch∏odziç i na ciep∏o dok∏adnie obraç z cienkiej skórki
- kasztany zemleç, zmieszaç z cukrem, wanilià, ˝ó∏tkami i zmielonymi migda∏ami
- potem bardzo delikatnie wymieszaç z ubità pianà z bia∏ek.
- ciasto podzieliç na 2 cz´Êci i upiec w Êrednio nagrzanym piekarniku. prze∏o˝yç masà, np. orzechowà.
- takie surowe ciasto (masa) kasztanowe mo˝e te˝ byç doskona∏ym nadzieniem np. do indyka.
4
6933861.005.png
W´drówka 7 – Staropolskim smakiem – wigilijne potrawy
[ ˚urek ] [ Barszcz ] [ Kutia ] [ Pasztet z zajaca ] [ Nadzienie do indyka ]
˝urek
Sk∏adniki:
- 1 – szklanka màki pszennej razowej,
- 1 – szklanka màki owsianej,
- 5 – zàbków czosnku,
- 5 – listków laurowych,
- sól,
- 3 litry – wody przegotowanej,
- kromka razowego chleba
Plan dzia∏ania:
- Màka pszenna i owsiana grubo zmielona ok. 10 ∏y˝ek wlaç do garnka kamionkowego i zalaç wodà letnià, przegotowanà, mieszajàc jà
(woda najlepiej êródlana) po czym wrzucamy 5 listków laurowych i 5 zàbków czosnku
- odstawiamy na 3 dni w ciep∏e miejsce
barszcz
Sk∏adniki:
- 1 kg – obranych i pokrojonych w plastry buraków çwik∏owych,
- 3 l. – przegotowanej wody,
- 5 – zàbków czosnku
- liÊç laurowy,
- sól,
- kromka chleba razowego
Plan dzia∏ania:
- Buraczki pokrojone w plasterki zalewamy do pe∏na przegotowanà letnia wod´, - dorzucamy 5 zàbków czosnku i kilka listków lauro-
wych, - po czym dok∏adamy kromk´ chleba razowego (przyÊpiesza fermentacj´), - przykrywamy i odstawiamy w ciep∏e miejsce
kutia
Sk∏adniki:
- 15 dag – zmielonej pszenicy,
- 20 dag – maku,
- 1 – laski wanilii,
- 10 dag – miodu,
- 20 dag bakalii – ew. cukier puder do smaku,
- 100 ml. – s∏odkiej Êmietanki
Plan dzia∏ania:
- miód gryczany wrzucamy do makutry, dolewamy troch´ goràcej wody i mieszamy,
- nast´pnie dodajemy mak (który zosta∏ sparzony wrzàtkiem z mlekiem i dodanà wanilià, po czym zosta∏ on przez maszynk´ zmielony
przez g´ste sito tzw. pasztetowe 2 razy) i mieszamy wszystko ze sobà, ˝eby si´ po∏àczy∏a i dodajemy bakalie (orzechy, rodzynki, mig-
da∏y poci´te w paski),
- dodajemy zmielonà pszenic´, która wczeÊniej by∏a podgotowana, (trzeba z niej sp∏ukaç klej powstajàcy w wyniku gotowania)
i wszystko razem mieszamy,
- po czym dodajemy Êmietank´ i ok. 2 ∏y˝eczki cukru pudru.
- wszystko wymieszaç i odstawiç na ok. 1 dzieƒ do lodówki.
pasztet z zajàca
Sk∏adniki:
- przodek z zajàca wraz z podrobami,
- 25 dag – Podgardle wieprzowe – t∏ustej wieprzowiny,
- 50g – s∏oniny,
- 1 – cebula,
- pietruszka,
- marchewka,
- 2-3 – suszone grzybki,
- 1-2 – liÊcie laurowe,
- 7-8 – ziarenek ziela angielskiego,
- 25 dag – watróbki ciel´cej,
- 1 – bu∏ka,
- 4 jajka,
- 1 – kieliszek koniaku,
- ga∏ka muszkato∏owa,
- w´dzona s∏onina do wy∏o˝enia formy,
- sól, pieprz
5
6933861.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin