Lecznicza nalewka z czarnego bzu.docx

(13 KB) Pobierz

Lecznicza nalewka z czarnego bzu. 
* 1 kg bardzo dojrzałych owoców czarnego bzu (samych jagód bez szypułek) 
* 1 l spirytusu 70% 
* 500 g cukru 
* 1 l przegotowanej wody 
* 10 goździków 
* laska cynamonu 
* starta skorka z 1 cytryny 

Jagody umyć, osuszyć, wrzucić do słoja i zalać spirytusem. Szczelnie zamknąć, zostawić na 2 tygodnie i codziennie potrząsać słojem. Zagotować wodę z otarta skorka cytryny, goździkami i cynamonem, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut, potem dodać cukier, wymieszać, ugotować gesty syrop, odszumować, zdjąć z ognia. Do syropu stopniowo wlewać odcedzony z owoców spirytus stale mieszając. Wlać do słoja, szczelnie zamknąć, zostawić na 3 dni, po czym dokładnie przefiltrować, rozlać do butelek, zakorkować i zostawić na 2-3 miesiące. Nie pic wcześniej, bo smak naprawdę rozwija się dopiero później. 


Nalewka ta służy jako środek do oczyszczania organizmu. Działa napotnie, moczopędnie, czyści krew, uśmierza gorączkę. Pomaga w przewlekłych zaparciach. Pozwala pozbyć się toksyn z organizmu. 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin