Kluski z makiem.txt

(0 KB) Pobierz
Kluski z makiem

Masa makowa:

    *
      25 dag maku
    *
      cukier lub mi�d
    *
      wanilia
    *
      sk�rka cytrynowa

Ciasto:

    *
      30-35 dag m�ki
    *
      s�l
    *
      1 jajko
    *
      3/4 szklanki wody
    *
      3 dag mas�a

Mak sparzy� i odcedzi� przez g�ste sito. Zmieli� bardzo drobno w maszynce. Doda� cukier lub mi�d, wanili�, sk�rk� cytrynow� i ewentualnie rodzynki.

Zagnie�� twarde ciasto, rozwa�kowa�, lekko przesuszy�, podsypa� m�k�, pokroi� kluski. Kluski gotowa� w osolonym wrz�tku, odcedzi�, przela� zimn� wod�, os�czy�. Kluski wymiesza� z mas�em i makiem. Wy�o�y� na ogrzany p�misek
Zgłoś jeśli naruszono regulamin