Warzywa w sosie serowym.pdf

(62 KB) Pobierz
26067176 UNPDF
Warzywa w sosie serowym
Składniki
70 dag młodych ziemniaków, 20 dag różyczek z brokułów, 2
szklanki startego żółtego sera, 2 łyżki mąki, zmielona gorczyca,
czosnek granulowany, pół szklanki białego wytrawnego wina lub
wody, sos worcester lub przyprawa do zup
Sposób przyrządzania
Wyszorowane, opłukane ziemniaki pokroić w kawałki wielkości około 2,5 cm, włożyć do
głębokiego żaroodpornego naczynia (1,5 l), wlać łyżkę wody i mikrofalować przy
NAJWYŻSZEJ MOCY przez 4-6 minut, aż będą prawie miękkie. Różyczki brokułów
dodać do ziemniaków, mikrofalować minutę, odcedzić, przełożyć warzywa do ogrzanej
salaterki, trzymać w cieple. Ser wsypać do żaroodpornego głębokiego naczynia (1 l),
wymieszać z mąką, gorczycą i czosnkiem, połączyć z winem i sosem worcester,
mikrofalować bez przykrycia 3-4 minuty przy NAJWYŻSZEJ MOCY, mieszać co minutę.
Sosem serowym polać warzywa. Podawać z pieczystym lub jako samodzielne danie.
Proporcje dla 4-6 osób.
 
26067176.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin