Pasta pepperonata.pdf

(63 KB) Pobierz
2707597 UNPDF
Pasta pepperonata
Składniki
50 dag spaghetti, 2 duże cebule, 2 strąki zielonej papryki, strąk
czerwonej papryki, 2 łyżki oleju, 4 szklanki sosu pomidorowego
(patrz: Sosy), sól
Sposób przyrządzania
Spaghetti ugotować według instrukcji, odcedzić, przepłukać
zimną wodą, osączyć. W tym czasie w głębokim żaroodpornym naczyniu (2 l)
mikrofalować przy NAJWYŻSZEJ MOCY przez 4-5 minut pokrojone na kawałki warzywa
wymieszane z olejem. Powinny być prawie miękkie. Sos pomidorowy wlać do naczynia z
warzywami, przykryć pergaminem i mikrofalować 5-6 minut lub do mocnego podgrzania
(przy tej samej mocy). Włożyć makaron do naczynia żaroodpornego, przykryć
pergaminem i mikrofalować przy NAJWYŻSZEJ MOCY przez 3-4 minuty, raz zamieszać.
Potrawę podawać na ogrzanym półmisku, polaną sosem, przybraną warzywami, z
czosnkowym pieczywem i sałatą.
Proporcje dla 4-6 osób.
 
2707597.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin