Grochówka.pdf

(46 KB) Pobierz
2709774 UNPDF
Grochówka
Składniki
Szklanka łuskanego grochu, 8 szklanek gorącej wody, 2 drobno posiekane cebule, 2-3
posiekane ząbki czosnku, 25 dag wędzonego chudego boczku lub gotowanej szynki, pół
łyżeczki przyprawy do zup, łyżeczka majeranku, posiekany szczypiorek, pieprz, sól
Sposób przyrządzania
Groch opłukać, zalać zimną wodą, odstawić na noc, potem odcedzić, przełożyć do
głębokiego żaroodpornego naczynia (4 l), wlać gorącą wodę, dodać pokrojony w kostkę
boczek i pozostałe składniki, przykryć i mikrofalować 30 minut przy NAJWYŻSZEJ
MOCY. Zupę wymieszać, mikrofalować przy ŚREDNIEJ MOCY (50 proc.) 30 minut pod
przykryciem, ponownie wymieszać. Pozostawić pod przykryciem w temperaturze
pokojowej 1 godzinę. Podgrzać i podawać z grzankami lub świeżym, ciemnym
pieczywem.
Proporcje dla 4 osób.
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin