Kurczak Tabaka.pdf

(47 KB) Pobierz
2707576 UNPDF
Kurczak Tabaka
Składniki
Kurczak (1,5 kg), sproszkowana papryka, sok z dwóch cytryn, 2-3 ząbki czosnku, 3 łyżki
masła, pół szklanki rosołu z kurczaka, sól, świeżo zmielony pieprz
Sposób przyrządzania
Kurczaka podzielić na połówki, odcinając skrzydełka i grzbiet razem z szyją, opłukać,
starannie osuszyć. Sól, pieprz, paprykę, rozgnieciony czosnek i sok z cytryn rozetrzeć na
jednolitą pastę, natrzeć kurczaka ze wszystkich stron, włożyć do płytkiego naczynia,
przykryć deską i obciążyć dwukilogramowymi odważnikiem lub torebkami z cukrem bądź
mąką, postawić w chłodnym miejscu na 12-24 godziny. Masło włożyć do płytkiego
żaroodpornego naczynia o takich rozmiarach, aby zmieścił się kurczak, mikrofalować 3-4
minuty przy NAJWYŻSZEJ MOCY lub do zrumienienia masła. Połówki kurczaka włożyć
do naczynia piersią do dołu, mikrofalować 10 minut przy NAJWYŻSZEJ MOCY,
przewrócić, polać sosem i mikrofalować 10 minut przy ŚREDNIEJ MOCY (50 proc.),
spróbować i w razie potrzeby mikrofalować dalsze 5 minut; przełożyć na ogrzany
półmisek. Gorący rosół wlać do naczynia, w którym przyrządzano kurczaka, starannie
wymieszać, mikrofalować 1-2 minuty przy NAJWYŻSZEJ MOCY. Kurczaka polać sosem,
podawać ze świeżą bułką i sałatką z pomidorów i cebuli.
Proporcje dla 2-4 osób.
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin