Piernik z marchwi.pdf

(69 KB) Pobierz
2707605 UNPDF
Piernik z marchwi
Składniki
4 szklanki startej marchewki, półtorej szklanki cukru, kostka
masła, pół szklanki wody, 2,5 szklanki mąki, łyżka cynamonu, 2
łyżeczki sody oczyszczonej, 1-2 łyżeczki zmielonych goździków,
starta gałka muszkatołowa, 2 jaja, cukier puder, masło do
smarowania
Sposób przyrządzania
Dwie szklane żaroodporne keksówki lekko wysmarować masłem, wyłożyć dno i boki
każdej formy paskami pergaminu. Marchewkę, pokrojone w kawałki masło i cukier
włożyć do głębokiego żaroodpornego naczynia (1,5 l), wlać wodę, zamieszać, przykryć
pergaminem i mikrofalować 5 minut przy NAJWYŻSZEJ MOCY. Zmniejszyć moc do
ŚREDNIO WYSOKIEJ (70 proc.) i mikrofalować 2-3 minuty, wyjąć z kuchenki,
zamieszać, odstawić do wystudzenia. Mąkę, sodę i przyprawy korzenne przesiać
dwukrotnie. Jaja ubić na puszystą masę, połączyć z wystudzoną marchwią, lekko
wymieszać z przesianą mąką. Ciasto przełożyć do przygotowanych keksówek, wyrównać
i mikrofalować przy NAJWYŻSZEJ MOCY 9 minut lub do upieczenia (próbować
patyczkiem). Pierniki pozostawić w formach przez 5 minut, wyłożyć na talerz do ciast,
ostrożnie usunąć paski pergaminu, wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
 
2707605.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin