Krem francuski.pdf

(46 KB) Pobierz
2707534 UNPDF
Krem francuski
Składniki
Szklanka mleka, 3 żółtka, 6-8 łyżek cukru, 4 łyżki mąki, łyżka masła, pół łyżeczki esencji
waniliowej lub łyżka ulubionego likieru, owoce do przybrania: truskawki, maliny, czarne
jagody, banany, brzoskwinie, ananasy
Sposób przyrządzania
Mleko mikrofalować w szklanym żaroodpornym naczyniu (1 l) przez 2 minuty przy
NAJWYŻSZEJ MOCY. Żółtka, cukier i mąkę miksować w malakserze przez 15-20
sekund, nie przerywając powoli wlewać gorące mleko, miksować, aż krem będzie gładki.
Przelać do tego samego naczynia i mikrofalować do powstania gęstego kremu (około 2
minuty) przy NAJWYŻSZEJ MOCY, ubijając trzepaczką co 30 sekund. Masło i esencję
wymieszać z kremem, przykryć przezroczystą folią i wystudzić, a następnie ochłodzić.
Krem wyłożyć do kompotierek lub miseczek, przybrać owocami.
Proporcje dla 4-6 osób.
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin