Karp gotowany w czerwonym winie.doc

(22 KB) Pobierz
Karp gotowany w czerwonym winie

Karp gotowany w czerwonym winie

Przygotuj: 1,5 kilograma żywego karpia, 1 dużą marchew, 1 pietruszkę, 1 seler, 1 por, 2 cebule, 1 suszonego prawdziwka, 4 ziarenka czarnego pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 1 cytrynę, 3 goździki, skórkę z chleba razowego, 2 butelki piwa, 2 łyżki masła, 1 łyżkę mąki, 5 łyżeczek cukru, 1/2 szklanki czerwonego wina, 1/2 szklanki rodzynek, 15 sztuk marynowanych wiśni, sól.
Jak to zrobić? - Po zabiciu karpia natychmiast spuścić krew. Karpia oczyścić, podzielić na porcje, natrzeć solą (nie wyrzucać mleczka ani ikry). Do emaliowanego rondla wlać piwo i ugotować w nim pietruszkę, seler, por, marchewkę, cebulę, 1 prawdziwek, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe, goździki. Do innego rondelka włożyć skórkę z cytryny, głowę karpia, skórkę razowego chleba, zalać ugotowanym z włoszczyzną i dodatkami piwem, gotować na ostrym ogniu, pilnując jednak, aby się głowa nie przypaliła. W 1 łyżce masła zaprażyć 1 łyżkę mąki, a kiedy ostygnie, dodać karmelu, rozprowadzić wywarem, w którym gotował się karp, dodać czerwone wino, nieco cukru do smaku, sparzone wrzątkiem i odcedzone rodzynki, sok z cytryny i marynowane wiśnie. Całość trzykrotnie doprowadzić do wrzenia, za każdym razem odstawiając rondel na brzeg płyty. Ułożyć karpia na półmisku, ozdobić plasterkami cytryny, posypać rodzynkami i polać sosem.
Podawać z ryżem na sypko lub smażonymi ziemniakami.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin