Ciasto z tuńczyka.doc

(23 KB) Pobierz

·         Ciasto z tuńczyka:

·         4 łyżki czerwonego wina

·         4 łyżki oliwy

·         1 cebula

·         1 ząbek czosnku

·         4 gałązki pietruszki

·         4 gałązki mięty

·         1 mały pęczek kolendry

·         160 g tuńczyka w oleju

·         na ciasto:

·         165 g mąki

·         1 łyżka kurkumy

·         1 łyżka curry

·         sól

·         9 g proszku do pieczenia

·         3 jajka

·         5 łyżek śmietanki 36%

·         margaryna do smarowania blaszki

Ciasto po upieczeniu podaje się lekko ciepłe. Świetnie smakuje z sałatą polaną winegretem. Polecam też do niego pieczone pomidory z kaparami i czosnkiem, które robiłem w odcinku „Nie dla Kluska”. Rzućcie okiem do przepisu.

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 min.
Czas chłodzenia: minimum 10 godz.
Czas pieczenia 25 min

Jak to zrobić?
1. Najpierw przygotuj marynatę: posiekaj cebulę, czosnek i wymieszaj w misce z winem i oliwą.
2. Pietruszkę i kolendrę umyj, drobno pokrój, a następnie dodaj do marynaty.
3. Oderwij listki mięty od łodyżek, opłucz je, posiekaj i również wrzuć do miski.
4. Delikatnie wymieszaj całość z tuńczykiem. Szczelnie przykryj i wstaw przynajmniej na 10 godz. do lodówki. (Najlepiej jest zostawić tuńczyka w marynacie na 24 godz. w lodówce. Wtedy będziesz miał pewność, że wszystkie smaki dokładnie się wymieszały.)
Ciasto
5. Wymieszaj mąkę, kurkumę, curry, szczyptę soli i proszek do pieczenia,
6. Do drugiej miski wbij 2 całe jaja i 1 żółtko. Dodaj śmietankę i wymieszaj całość widelcem.
7. Zrób zagłębienie w kopczyku mąki i wlej jajka ze śmietaną.
8. Wymieszaj całość dokładnie. Dodaj tuńczyka z marynatą i znów pomieszaj.
9. Foremkę wysmaruj wewnątrz margaryną i dokładnie obsyp mąką. Wytrzep nadmiar.
10. Przełóż tuńczykowe ciasto do foremki, wyrównaj i przyklep widelcem.
11. Piecz 25 min. w temperaturze 180 stopni C.
12. Podawaj lekko ciepłe. Możesz skropić ciasto sokiem z cytryny.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin