KROKIETY ZIEMNIACZANE.doc

(20 KB) Pobierz
KROKIETY ZIEMNIACZANE

KROKIETY ZIEMNIACZANE

 

Składniki:

1,5 kg ziemniaków

Białka z 5 jaj

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Olej

Tarta bułka

Pieprz, sól

Ewentualnie 10 dag orzechów włoskich

 

 

Ziemniaki obrać, wypłukać, ugotować, przestudzić i zemleć. Dodać do nich ubite na pianę białka, pieprz, sól, natkę pietruszki. Z tak przygotowanej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w tartej bułce i smażyć na złoty kolor w dużej ilości oleju. Podawać gorące. Jeśli chcemy przygotować bardziej wykwintną wersję krokietów, powinniśmy do masy dodać 10 dag zmielonych orzechów włoskich.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin