Ciasteczka świąteczne.pdf

(44 KB) Pobierz
42694903 UNPDF
Ciasteczka świąteczne
Składniki Przepis
42694903.001.png
30 dag mąki ziemniaczanej
50 dag maki pszennej
30 dag masła albo margaryny
20 dag cukru pudru
5 żółtek
ew. łyżka śmietany
mak, kakao, olejki zapachowe,
alkohol, biała i ciemna polewa
Mąkę posiekać z zimnym tłuszczem i cukrem
pudrem. Dodać żółtka i zagnieść gładkie
ciasto.Trzeba je trochę pomęczyć łapkami, bo na
początku jest mocno sypkie, dopiero po kilku
minutkach ładnie się zagniata.
Ciasto podzielić na kilka części. Do jednej dodać
olejek waniliowy albo migdałowy, rozwałkować i
wycinać różne kształty.
Do drugiej dosypać łyżkę maku i olejek rumowy albo
waniliowy i też wycinać jakieś gwiazdki i choinki
foremką.
Do trzeciej dodać łyżkę kakao i postępować jak
wyżej.
Można też nakładać mniejsze kółeczko z kakao na
większe kółko z białego ciasta.
Z następnej porcji wycinać szklaneczką kółka, a na
środku wyciąć dziurki. Nakładać krążek z dziurką na
pełne kółeczko, a wgłębienie wypełniać marmoladą
(nie dżemem na żelfixie, bo wypłynie).
Można też spróbować wywałkować niewielkie
prostokąty, wzdłuż dłuższego końca nakładać
marmoladę, sklejać brzegi i toczyć rurki (takie są
chyba najlepsze).
Ciasteczka układać na blasze wyłożonej sreberkiem
(nie trzeba go smarować tłuszczem) i piec w 180
stopniach przez 10-15 minut tak, żeby się za mocno
nie zrumieniły.
Dekorować pokrojonymi bakaliami, posiekanymi
orzechami, płatkami migdałowymi, wzorkami z
czarnej i białej polewy wyciskanymi z opakowania
przez mała dziurkę i różnokolorową cukrową
posypką.
Ciasteczka są bardzo efektowne, naprawdę
kruchutkie, wręcz sypkie, dzięki dużej ilości mąki
ziemniaczanej i można je długo przechowywać.
Jeżeli nie chcecie, żeby ciastka tak mocno się
kruszyły, dodajcie więcej mąki pszennej, a mniej
ziemniaczanej.
42694903.002.png 42694903.003.png 42694903.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin