Zydowska salatka z watrobkiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.500 g watrobek drobiowych,70 g masla,1 duza cebula,50 ml madery,1 lyzeczka koniaku,50 g rodzynkow,2 jaja ugotowane na twardo,sol, pieprz.1. Z watrobek usunac zolc, nastepnie umyc je i osuszyc.2. Cebule obrac, umyc, posiekac. Rodzynki umyc dokladnie w cieplej wodzie.3. Na duzej patelni roztopic maslo, wlozyc watrobki, smazyc kilka minut. Skropic koniakiem i jeszcze kilka minut dusic a nastepnie wyjac z patelni. Natym samym masle usmazyc posiekana cebule.4. Ostudzone watrobki posiekac, zalac madera, ponownie wlozyc na patelnie. Wymieszac z cebula i lekko podgrzewajac mieszac jeszcze chwile. Na koniec dodac sol i pieprz.5. Na goracym masle smazyc chwile oplukane rodzynki. Przed samym podaniem posypac salatke posiekanym jajkiem i rodzynkami.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 18 "Sałaty i sałatki", strona 76.
Lucyna52