Składniki
Przepis
CIASTO NALEŚNIKOWEjajkomlekomąkaSEROWA MASA NALEŚNIKOW- 1/2 kg sera białego- małe jajko- kilka łyżek śmietany/ jogurtu naturalnego- garstka rodzynek- 1/2 małej łyżeczki startej skórki pomarańczowej- cukier waniliowy (wg. uznania, ja daje całą torebkę, bo mam łasucha na słodkości w domu).- ewntualnie cukier puder, jeśli lubimy bardzo słodkieResztę śmietanki/jogurtu zużyjemy do polania gotowych naleśników.
Smażymy całą furę naleśników.Wyrób masy serowej:- moczymy rodzynki w mleku, żeby były mięciutkie jakieś 45 minut, najlepiej żeby moczyły się w trakcie smażenia naleśników.-ser biały zmieszać ze śmietaną/jogurtem, dodać jajeczko i zmiksować na gładką konsystencje. Śmietany/jogurtu dodajemy tyle, żeby nie stawał nam robot czy ręczny blender.- Dodajemy cukier waniliowy oraz skórkę pomarańczową do sera i mieszamy.PAMIĘTAJ żeby nie dodawać za dużo skórki bo zdominuje smak naleśników i bedą lekko gorzkawe. Jeśli nie jestes zwolennikiem jajka w takiej masie nie musisz go dodawać, poprostu super skleja ser.- na końcu dodajemy rodzynki.- jeśli uważamy, że masa jest za mało słodka dodajemy jeszcze z łyżkę cukru pudru.Wszystko mieszamy i smarujemy masą naleśniki i zwijamy w rulonik albo składamy na czworo jak kto woli. Na wierzchu nalęśniki polecam polać śmietanka i ewentaulnie lekko przypruszyc cukrem pudrem.życze smacznego
stachby