Szarlotka babci
Doskonały deser na jesienne podwieczorki.
SKŁADNIKI
· 1,5 kg jabłek, np. landsberskich, renet
· 1 cytryna
· 25 dag mąki
· 20 dag cukru
· 200 ml jogurtu naturalnego
· 3/4 szklanki oleju
· 3 jajka
· 1 łyżka proszku do pieczenia
· 1 opakowanie cukru waniliowego
· 5 dag płatków migdałowych
· cukier puder
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Czas przygotowania 55 minut.Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wlać olej i jogurt, wbić jajka, dokładnie zmiksować, jabłka obrać, pokroić na cząstki, a potem na plasterki, skropić sokiem z cytryny, ciasto podzielić na 3 części, wyłożyć je do tortownicy, przekładając jabłkami, na wierzchu położyć warstwę jabłek, ciasto piec około 50 minut w temp. 180°C, posypać płatkami migdałowymi i cukrem pudrem.
stachby