Szarlotka babci.doc

(32 KB) Pobierz
Szarlotka babci

Szarlotka babci



Doskonały deser na jesienne podwieczorki.

SKŁADNIKI

·                      1,5 kg jabłek, np. landsberskich, renet

·                      1 cytryna

·                      25 dag mąki

·                      20 dag cukru

·                      200 ml jogurtu naturalnego

·                      3/4 szklanki oleju

·                      3 jajka

·                      1 łyżka proszku do pieczenia

·                      1 opakowanie cukru waniliowego

·                      5 dag płatków migdałowych

·                      cukier puder

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Czas przygotowania 55 minut.

Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wlać olej i jogurt, wbić jajka, dokładnie zmiksować, jabłka obrać, pokroić na cząstki, a potem na plasterki, skropić sokiem z cytryny, ciasto podzielić na 3 części, wyłożyć je do tortownicy, przekładając jabłkami, na wierzchu położyć warstwę jabłek, ciasto piec około 50 minut w temp. 180°C, posypać płatkami migdałowymi i cukrem pudrem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin