Kiełbasa w słoju.doc

(22 KB) Pobierz

Kiełbasa w słoju

 

Składniki:

Słonina świeża 20 dag

Wieprzowina bez kości 2 kg

Sol, gorczyca, pieprz naturalny mielony, czosnek

 

Przepis:

Mięso zemleć w maszynce do mielenia mięsa wraz ze słoniną. Masę mięsną wymieszać w misce z dodatkiem soli, pieprzu, niewielkiej ilości gorczycy i roztartego z sola czosnku. Gdy masa będzie dobrze wyrobiona dodać do niej dwie łyżki wody, jeszcze raz wymieszać i przekładać do czystych wyparzonych wcześniej słoików. Szczelnie zakręcić, po czym gotować w kąpieli wodnej ok.1 godziny.

Po ugotowaniu słoiki wyjąć i przenieść w chłodne miejsce na 24 godziny. po upływie tego czasu ponownie gotować przez ok.1 godzinę, następnie powoli wystudzić i przenieść do przechowania w chłodne i ciemne miejsce.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin