Kuchnia-GRILL.pdf
(
288 KB
)
Pobierz
Microsoft Word - gril-przepisy.doc
Bak a any z bazyli i mozzarell
2 du e bak a any
20 dag mozzarelli
2 pomidory
16 du ych li ci bazylii
2 y ki oliwy
sól, czarny pieprz
do przybrania:
listki bazylii
orzeszki piniowe
na sos:
4 y ki oliwy
1 y eczk balsamicznego octu winnego
1 y k soku z cytryny
1 y k przecieru pomidorowego
Sposób wykonania :
Bak a any pokrój wzd u na jak najcie sze plastry.
Wrzu je do garnka z osolon , wrz c wod i gotuj 2 minuty, po czym wyjmij i osusz
starannie.
Gomó k mozzarelli pokrój na 8 plasterków, podobnie pomidory.
Dwa plastry bak a ana po ó na krzy , w rodku umie plasterek pomidora.
Posyp sol i pieprzem, przykryj li ciem bazylii i kawa eczkiem mozzarelli.
Ser te posól, popieprz i przykryj zio owym li ciem.
Zawi brzegi bak a ana w zgrabn paczuszk , "sklej" oliw i pozostaw na 20 minut w
ch odnym miejscu.
Wymieszaj wszystkie sk adniki sosu.
Na rozgrzanym grillu piecz ka d z "walizek" oko o 5 minut z ka dej strony, a stan
si z oto ó te.
Oblej sosem i udekoruj listkami bazylii i orzeszkami pinii.
Bia a kie basa po gospodarsku
12 pomidorów
5 dag owczego sera
kilka ga zek tymianku
2 y eczki oliwy
2 ma e cukinie
4 kr ki bia ej kie basy (oko o 20 dag
ka dy)
Sposób wykonania :
1
Ka dy kawa ek naci wzd u .
Lekko je rozchyli , nafaszerowa owczym serem i listkami tymianku, pola oliw .
Cukinie umy , pokroi na kawa ki o d ugo ci oko o 5 cm
Warzywa zawin w foli , u o y na grilu razem z kr gami kie basy.
Po rodku ka dej kie basy umie ci jeden ca y pomidor.
Warzywa grilowa przez 12 minut, kie bas upiec na rumiano (po 5 minut z ka dej
strony).
Faszerowana papryka
8 str ków papryki
15 dag ry u
20 dag mi sa
51 dag pieczarek
2 cebule
olej
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Papryk umy , odci pi tki, oczy ci z gniazd nasiennych nie uszkadzaj c str ków.
Ugotowa ry na sypko, mi so zemle , pieczarki i cebul umy , pokroi w grub kostk ,
przesma y na rozgrzanym oleju.
Nast pnie doda mi so, ry , doprawi sol i pieprzem i dusi oko o pó godziny.
Ciep ym farszem nadzia str ki papryki, posmarowa z zewn trz olejem, owin
dok adnie foli aluminiow i piec na ruszcie oko o 30 minut.
Karp z rusztu z cebul
60 dag oczyszczonego karpia
1 cebula
1 y ka posiekanej natki pietruszki
olej
zielona papryka
pomidor
cytryna
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Oczyszczonego karpia wypatroszy , umy , osuszy ciereczk , usun kr gos up,
2
Naci na krzy 8 pomidorów.
U o y na grilu przygotowane porcje, skropi je olejem i opieka z ka dej strony po
oko o 4 minuty.
Gotowe wy o y na pó misek, ozdobi zielon papryk , pomidorami i wiartkami
cytryny.
Mo na podawa z chlebem.
Porcje posoli i popieprzy .
Pokroi cebul i zmiesza z posiekan natk pietruszki i odrobin oleju.
Posmarowa t mieszanin porcje karpia, wype ni ni tak e naci cia.
Koszyczki z kie basy z jajecznic
4 plastry grubej kie basy
40 g smalcu
2 ma e cebule
4 jajka
40 g tartego ó tego sera
mielona czerwona papryka
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Nie obran ze skórki kie bas pokroi na grube plastry.
U o y plastry kie basy na grilu i opieka z jednej strony oko o 4 minuty, a utworz si
koszyczki.
Na stopionym smalcu podsma y drobno posiekan cebul , doda jajka, posoli i
miesza a zg stniej .
Przygotowane koszyczki nape ni jajecznic , popieprzy , posypa tartym serem,
Mo na podawa z chlebem i ogórkiem kiszonym lub z ziemniakami.
Koszyczki z kie basy z serem
4 plastry grubej kie basy
2 jajka
20 dag edamskiego sera
ogórek kiszony
mielona czerwona papryka
sól
Sposób wykonania :
Kie bas nie obieraj c ze skórki pokroi na plastry.
3
pokroi na porcje i ka dy kawa ek g boko naci .
papryk i opieka jeszcze minut .
Gotowe posypa papryk i ozdobi ogórkiem kiszonym.
Kotlety baranie z czosnkiem
60 dag baraniny z ud ca
4 z bki czosnku
olej
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Mi so umy , osuszy ciereczk , oczy ci z powi zi i oju, pokroi na plastry, lekko
pobi t uczkiem; posoli , popieprzy , obficie natrze roztartym czosnkiem, pola olejem
i zostawi w ch odnym miejscu aby skrusza o.
Nast pnie u o y na grilu i opieka z ka dej strony po oko o 7 minut.
Gotowe kotlety wy o y na pó misek.
Mo na podawa z gotowan fasolk szparagow i pieczonymi ziemniakami lub z
duszon fasolk szparagow i ziemniakami.
Kotlety ciel ce garnirowane jarzynami
50 dag ciel ciny z ud ca
olej
sok z cytryny
40 g mas a
ró ne jarzyny surowe lub gotowane
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Skrusza e mi so umy w ca o ci, osuszy ciereczk , pokroi na grube plastry i lekko
pobi t uczkiem.
Nast pnie posoli , popieprzy , skropi olejem i zostawi w ch odnym miejscu.
Tak przygotowane kotlety u o y na grilu i piec z ka dej strony po oko o 5 minut.
Gotowe prze o y na pó misek, skropi sokiem z cytryny, na ka dym po o y kawa ek
mas a i ob o y jarzynami.
Mo na podawa z ry em.
4
Jajka roztrzepa widelcem doda tarty ser, sól i wymiesza .
Plastry kie basy u o y na grilu, na rodek plastra po o y y k jajka z serem i opieka
z jednej strony oko o 4 minuty.
W czasie opiekania kie basy utworz si koszyczki.
bia e wino
mielone ziele angielskie
60 g mas a
cytryna
sól, pieprz
Kotlety ciel ce z winem
60 dag ciel ciny z ud ca
Sposób wykonania :
Skrusza e mi so umy w ca o ci, osuszy ciereczk i obra z powi zi.
Pokroi na grube plastry, lekko pobi t uczkiem, posoli , pola winem, popieprzy i
posypa zielem angielskim, zostawi w ch odnym miejscu.
Nast pnie u o y na grilu, na ka dym kotlecie po o y kawa ek mas a i opieka z jednej
strony oko o 5 minut; potem je odwróci , posmarowa mas em i znowu opieka oko o 5
minut.
Gotowe prze o y na pó misek, pola sosem pieczeniowym i ob o y plasterkami
cytryny.
Mo na podawa z ry em.
Kotlety z sarniny w sosie czosnkowym
60 dag m odej sarniny
2 z bki czosnku
olej
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Skrusza sarnin umy , osuszy ciereczk , pokroi na grube plastry, pobi t uczkiem;
posoli , popieprzy natrze czosnkiem, skropi olejem i zostawi w ch odnym miejscu.
U o y na grilu skrusza e kotlety i opieka z
ka dej strony po oko o 7 minut.
Gotowe kotlety prze o y na pó misek i pola sosem czosnkowym.
Kotlety mo na podawa z pieczonymi ziemniakami.
Kotlety wieprzowe panierowane
60 dag wieprzowiny z ud ca
drobna tarta bu ka
40 g smalcu
dwie rednie cebule
5
Plik z chomika:
Kayacek
Inne pliki z tego folderu:
Kuchnia Meksykanska(1).rar
(20178 KB)
Praktyczna kuchnia dla wszystkich najnowszy poradnik kucharski obejmujacy wielki wybor najpraktyczniejszych niezbednych przepisow roznych potraw 1910(1).pdf
(22944 KB)
Jedyne praktyczne przepisy XVIII konfitur, konserw, sokow, marynat. wedlin. wodek. likierow. win owocowych, ciast i t.p 1900.pdf
(26665 KB)
Domowa fabrykacya wodek, likierow, kremow, rumow i arakow przewodnik dla wszystkich zebral i ulozyl Konrad Niklewicz 1894.pdf
(8433 KB)
Kuchnia Meksykanska.rar
(20178 KB)
Inne foldery tego chomika:
Audiobook
Chomik obsługa
cośtamtamtamtam
Dokumenty Czasopisma
Encyklopedie Leksykony Poradniki
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin