g – do wrzącej wody
sł – dolać mleka i ponownie doprowadzić do wrzenia
sł– wrzucić rodzynki, posiekane daktyle i morele
sł– pokrojonego w plasterki banana lub kostki słodkiego jabłka
sł – po łyżce świeżego masła i miodu
o – ciągle mieszając, wsypać płatki owsiane
o – ewentualnie dodać cynamonu (szczególnie wskazane podczas chłodów)
s – trochę zimnej wody
s – i szczyptę soli kamiennej
Całość gotować na bardzo małym ogniu przez pięć minut.
Musli
sł – przygotować oliwę, olej słonecznikowy lub trochę masła wiejskiego
sł – smażyć w nim drobno pocięte słodkie jabłka, rodzynki, całe lub siekane orzechy, słodkie migdały, aż jabłka będą miękkie i złotobrązowe
sł – dodać wanilię, cynamon
o – płatki owsiane
o – kardamon, kolendrę, szczyptę gałki muszkatołowej i zmielonych goździków
s – szczyptę soli kamiennej
k – płatki pszeniczne
g – płatki żytnie.
Wszystko dobrze wysmażyć, aż płatki będą lekko chrupiące i brunatnawe. Musli można jeść na sucho lub z jogurtem czy kwaśnym mlekiem.
stachby