Dania zbożowe.doc

(20 KB) Pobierz
Dania zbożowe

 

Owsianka

 

g – do wrzącej wody

sł – dolać mleka i ponownie doprowadzić do wrzenia

sł– wrzucić rodzynki, posiekane daktyle i morele

sł– pokrojonego w plasterki banana lub kostki słodkiego jabłka

sł – po łyżce świeżego masła i miodu

o – ciągle mieszając, wsypać płatki owsiane

o – ewentualnie dodać cynamonu (szczególnie wskazane podczas chłodów)

s – trochę zimnej wody

s – i szczyptę soli kamiennej

Całość gotować na bardzo małym ogniu przez pięć minut.

 

 

 

 

 

 

Musli

 

sł – przygotować oliwę, olej słonecznikowy lub trochę masła wiejskiego

sł – smażyć w nim drobno pocięte słodkie jabłka, rodzynki, całe lub siekane orzechy, słodkie migdały, aż jabłka będą miękkie i złotobrązowe

sł – dodać wanilię, cynamon

o – płatki owsiane

o – kardamon, kolendrę, szczyptę gałki muszkatołowej i zmielonych goździków

s – szczyptę soli kamiennej

k – płatki pszeniczne

g – płatki żytnie.

Wszystko dobrze wysmażyć, aż płatki będą lekko chrupiące i brunatnawe. Musli można jeść na sucho lub z jogurtem czy kwaśnym mlekiem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin