wstep_z_drobiu(1).docx

(1313 KB) Pobierz
T: Znaczenie chowu drobiu

T: Znaczenie chowu drobiu                                                                                    20.02.2010 r.

 

Kury pochodzą z Azji o d ptaka KUR BANKIWA

 

Czynniki:

  1. Wysoka wartość odżywcza mięsa i jaj

 

!! Mięso drobiowe zawiera 4,5- 8% tłuszczu (kury i kurczęta brojlery)

Mięso wieprzowe zawiera 45%

 

Kaloryczność- kurczęta brojlery 144 Kcal/ 100g

                            - wieprzowina 395 Kcal/ 100g

 

!!! Jaja- białko jaja kurzego jest białkiem wzorcowym!!!

 

  1. Wysoka specjalizacja chowu (poszczególne grupy wiekowe hodowane oddzielnie)
  2. Im większa ilość ptactwa, tym mniejszy nakład pracy i koszty produkcji
  3. Opanowanie sztucznych lęgów (kury nie wysiadują, tylko jaja są w wylęgarni)
  4. Najmniejsze zużycie paszy ze wszystkich gatunków zwierząt na 1kg przyrostu- 2kg paszy

 

DEFINICJE

 

Kura nioska- znosi jaja

Brojler- młode kurczę rzeźne w wieku 5- 11 tygodni, które powstało w wyniku krzyżowania przynajmniej 4 różnych rodów kur oraz uzyskuje masę ciała od 1,11- 2,5kg; przed-ubojowa waga to około 4kg

 

POKRÓJ KURY

  1. GŁOWA- okrągła i stosunkowo nieduża, wyposażona w
    1. PRZYDATKI GŁOWOWE:

* Grzebień- na szczycie głowy

è    Tylko u kur i kogutów

è    Nieparzysty

è    Wytwór naskórka

è    Bogato unaczyniony o nasileniu barwy zależnej od działania hormonów

è    Rozwój związany z dojrzewaniem płciowym ptaka

è    U ras nieśnych po wielkości grzebienia rozpoznajemy płeć w 3 tygodniu życia, u ras mięsnych w 3 miesiącu

è    Kształt jest cechą rasową

* Zausznice- znajdują się poniżej uszu

è    U ras lekkich(nieśnych) mają owalny kształt i białą barwę

è    U ras mięsnych- czerwone

* Dzwonki- w dolnej części dzioba u kur i kogutów znajdują się 2 silnie unaczynione płaty

è    Ich rozwój przebiega równolegle z rozwojem grzebienia

è    Słabe lub nierównomiernie rozwinięte dzwonki mogą stanowić powód do obniżenia oceny koguta jako reproduktora w stadzie

 

    1. OCZY:             

 

è    Okrągłe

è    Bystre wypukłe

è    Z ich wyglądu można ocenić zdrowie ptaków

 

    1. DZIÓB:

 

è    Krótki

è    Ostry

è    Mocny

è    Barwa podobna do barwy łusek na skokach

è    U kur służy do rozgniatania ziarna i znajdują się w nim receptory dotyku

è    Przed wykluciem na dziobie znajduje się wyrostek rogowy do przebicia skorupy- u dorosłych ptaków pozostaje tylko jako plamka

 

  1. PIÓRA

 

    1. BARWA:

è    Czarna, brązowa i szara- spowodowana występowaniem melaniny

è    Czerwona i żółta- spowodowana występowaniem ksantofili

è    Niebieska- wynik rozszczepienia barwników

è    Zielona- wspólne działanie warstw niebieskiej i żółtej lub czarnej i żółtej

!!! Ptaki zmieniają pióra po okresie nieśności, czasem w okresie nieśności (niekorzystne)

 

Masa piór użytkowych wynosi 150- 200g; całkowita masa piór to 340g

 

 

  1. PRZEWÓD POKARMOWY

 

    1. Brak zębów i warg
    2. Występują tzw. wole stanowiące rozszczepienie przełyku
    3. Żołądek- składa się z dwóch części:

 

è    Gruczołowy- pełni funkcję wydzielniczą- wydziela soki trawienne

è    Mięśniowy- tzw. mielec- pełni funkcję mechaniczną- miesza i rozdrabnia pokarm, a pomagają połykane kamyki i żwir

 

    1. U ptaków występuje kloaka- wspólne ujście jelita prostego, dróg moczowych i narządów rozrodczych

 

 

 

 

 

 

 

 

TYPY UŻYTKOWE KUR

 

I. TYP NIEŚNY (LEKKI)- sylwetka kury smukła, drobna, o silniej rozbudowanym zadzie (kuprze), który zwisa do dołu

 

  - przód słabiej rozwinięty

  - sylwetkę można wpisać w trójkąt

  - cechy użytkowe:

 

è    Szybkie osiąganie dojrzałości płciowej (około 140dni)

è    Masa w 20-tym tygodniu:

o       1,2- 1,6kg kura

o       1,7- 2,4kg koguty

 

è    Nieśność w sezonie 230- 300 jaj o masie ok. 60g

è    Dobre wykorzystanie paszy

è    Szybkie opierzanie się

è    Okres wylęgu w wylęgarni, temp. 37stopni= 21 dni

è    Likwidacja kogucików

  - rasy  należące do typu lekkiego:

 

 

 

 

 

è    LEGHORN:

o       Charakteryzuje się wysoką nieśnością

o       Posiada gen dominujący białości- są białe

o       Jest rasa wyjściową do hodowli mieszańców

o       Ma wysokie wymagania żywieniowe

o       Nadaje się do intensywnej produkcji w klatkach

o       Masa ciała:

§         1,2- 1,6kg kury

§         1,7- 2,4kg koguty

o       Cecha rasowa- białe zausznice

o       Upierzenie białe

o       Skoki żółte

o       Jaja o skorupie kredowo- białej

o       Nieśność 280- 300jaj

o       Ciężar jaja 62g

o       Są to kury ruchliwe, o żywym temperamencie

o       Wczesne dojrzewanie- 140- 150dzień

o       Mają wyeliminowany instynkt kwoczenia

o       Wysoka zapładnialność jaj- 95%

o       Duża wylęgowość- 90%

 

è    NEW HAMPSHIRE

 

II.   TYP MIĘSNY

                                          - ptaki charakteryzujące się dużą masą ciała- 6-7kg(dobrze rozwinięte mięśnie) i obfitym, odstającym upierzeniem

                                          - sylwetkę można wpisać w kwadrat

                                          - grzbiet krótki i łódkowato wygięty

                                          - nieśność 80- 100 jaj

                                          - rozpoczynają znoszenie w 24 tygodniu życia

                                          - nie spotykane w Polsce

                                          - rasy:

 

è    DOMINAT WHITE CORNISH

o       Pochodzenie azjatyckie

o       Posiada gen dominujący białości (uzyskany od rasy LEGHORN)

o       Charakteryzuje się dobrym ukształtowaniem tuszki

o       Szeroka klatka piersiowa

o       Dobrze rozwinięte udo

 

III. TYP OGÓLNOUŻYTKOWY

                                          - najczęściej stosowana w chowie przyzagrodowym (na wsi)

                                          - ma budowę pośrednią

- charakteryzuje się dosyć dobrą nieśnością- 18- 220 jaj

- ma głęboki, dosyć dobrze rozwinięty zad

- posiada też dobre wskaźniki użytkowości mięsnej

- odznacza się silnie obłożonym mostkiem- co daje w efekcie sylwetkę kwadratową

- linia grzbietu dosyć długa

- rasy należące do tego typu:

 

è    RHODE ISLAND RED (RIR)

o       Upierzenie mahoniowe (kasztanowa barwa piór) z dużym połyskiem

o       Masa:

§         Kura- 3kg

§         Kogut- 4kg

o       Nieśność 170- 180 jaj

o       Masa jaj- ok. 60g

o       Barwa skorupy od jasnej do brązowej

 

è    ZIELONONÓZKA KUROPATWIANA- Polska rasa

è    WHITE ROCK

è    SUSSEX

 

RÓD-chów zwierząt przez 5 pokoleń bez dolewu krwi; w obrębie rodu są linie mateczne i ojcowskie

LINIA- zwarta genetycznie grupa określonych osobników, w obrębie której doskonalona jest niewielka liczba cech

 

TYPY FERM:

1.      ZARODOWA

2.      PRA RODZICIELSKA- rozmnażane pisklaki z fermy zarodowej

3.      RODZICIELSKA

4.      TOWAROWA

 

NAZWY RODÓW KUR tworzymy w ośrodkach zarodowych w Polsce:

I. Ferma w Mieni- MESSA 245, IWNO

II.    Ferma Rszewo-  ROSA 1 i ROSA 2

III.  Ferma Duszniki- ASTRA S, ASTRA W1, ASTRA W2

 

Materiał do chowu intensywnego:

I. IWNO LG

II.                 MESSA 43

III.              MESSA 45

IV.              MESSA P

V.                ASTRA S

 

Materiał dla drobnych odbiorców:

1.      IWNO RS

2.      IWNO SX

3.      IWNO RL-1

4.      IWNO RL-2

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin