T: Znaczenie chowu drobiu 20.02.2010 r.
Kury pochodzą z Azji o d ptaka KUR BANKIWA
Czynniki:
!! Mięso drobiowe zawiera 4,5- 8% tłuszczu (kury i kurczęta brojlery)
Mięso wieprzowe zawiera 45%
Kaloryczność- kurczęta brojlery 144 Kcal/ 100g
- wieprzowina 395 Kcal/ 100g
!!! Jaja- białko jaja kurzego jest białkiem wzorcowym!!!
DEFINICJE
Kura nioska- znosi jaja
Brojler- młode kurczę rzeźne w wieku 5- 11 tygodni, które powstało w wyniku krzyżowania przynajmniej 4 różnych rodów kur oraz uzyskuje masę ciała od 1,11- 2,5kg; przed-ubojowa waga to około 4kg
POKRÓJ KURY
* Grzebień- na szczycie głowy
è Tylko u kur i kogutów
è Nieparzysty
è Wytwór naskórka
è Bogato unaczyniony o nasileniu barwy zależnej od działania hormonów
è Rozwój związany z dojrzewaniem płciowym ptaka
è U ras nieśnych po wielkości grzebienia rozpoznajemy płeć w 3 tygodniu życia, u ras mięsnych w 3 miesiącu
è Kształt jest cechą rasową
* Zausznice- znajdują się poniżej uszu
è U ras lekkich(nieśnych) mają owalny kształt i białą barwę
è U ras mięsnych- czerwone
* Dzwonki- w dolnej części dzioba u kur i kogutów znajdują się 2 silnie unaczynione płaty
è Ich rozwój przebiega równolegle z rozwojem grzebienia
è Słabe lub nierównomiernie rozwinięte dzwonki mogą stanowić powód do obniżenia oceny koguta jako reproduktora w stadzie
è Okrągłe
è Bystre wypukłe
è Z ich wyglądu można ocenić zdrowie ptaków
è Krótki
è Ostry
è Mocny
è Barwa podobna do barwy łusek na skokach
è U kur służy do rozgniatania ziarna i znajdują się w nim receptory dotyku
è Przed wykluciem na dziobie znajduje się wyrostek rogowy do przebicia skorupy- u dorosłych ptaków pozostaje tylko jako plamka
è Czarna, brązowa i szara- spowodowana występowaniem melaniny
è Czerwona i żółta- spowodowana występowaniem ksantofili
è Niebieska- wynik rozszczepienia barwników
è Zielona- wspólne działanie warstw niebieskiej i żółtej lub czarnej i żółtej
!!! Ptaki zmieniają pióra po okresie nieśności, czasem w okresie nieśności (niekorzystne)
Masa piór użytkowych wynosi 150- 200g; całkowita masa piór to 340g
è Gruczołowy- pełni funkcję wydzielniczą- wydziela soki trawienne
è Mięśniowy- tzw. mielec- pełni funkcję mechaniczną- miesza i rozdrabnia pokarm, a pomagają połykane kamyki i żwir
TYPY UŻYTKOWE KUR
I. TYP NIEŚNY (LEKKI)- sylwetka kury smukła, drobna, o silniej rozbudowanym zadzie (kuprze), który zwisa do dołu
- przód słabiej rozwinięty
- sylwetkę można wpisać w trójkąt
- cechy użytkowe:
è Szybkie osiąganie dojrzałości płciowej (około 140dni)
è Masa w 20-tym tygodniu:
o 1,2- 1,6kg kura
o 1,7- 2,4kg koguty
è Nieśność w sezonie 230- 300 jaj o masie ok. 60g
è Dobre wykorzystanie paszy
è Szybkie opierzanie się
è Okres wylęgu w wylęgarni, temp. 37stopni= 21 dni
è Likwidacja kogucików
- rasy należące do typu lekkiego:
è LEGHORN:
o Charakteryzuje się wysoką nieśnością
o Posiada gen dominujący białości- są białe
o Jest rasa wyjściową do hodowli mieszańców
o Ma wysokie wymagania żywieniowe
o Nadaje się do intensywnej produkcji w klatkach
o Masa ciała:
§ 1,2- 1,6kg kury
§ 1,7- 2,4kg koguty
o Cecha rasowa- białe zausznice
o Upierzenie białe
o Skoki żółte
o Jaja o skorupie kredowo- białej
o Nieśność 280- 300jaj
o Ciężar jaja 62g
o Są to kury ruchliwe, o żywym temperamencie
o Wczesne dojrzewanie- 140- 150dzień
o Mają wyeliminowany instynkt kwoczenia
o Wysoka zapładnialność jaj- 95%
o Duża wylęgowość- 90%
è NEW HAMPSHIRE
II. TYP MIĘSNY
- ptaki charakteryzujące się dużą masą ciała- 6-7kg(dobrze rozwinięte mięśnie) i obfitym, odstającym upierzeniem
- sylwetkę można wpisać w kwadrat
- grzbiet krótki i łódkowato wygięty
- nieśność 80- 100 jaj
- rozpoczynają znoszenie w 24 tygodniu życia
- nie spotykane w Polsce
- rasy:
è DOMINAT WHITE CORNISH
o Pochodzenie azjatyckie
o Posiada gen dominujący białości (uzyskany od rasy LEGHORN)
o Charakteryzuje się dobrym ukształtowaniem tuszki
o Szeroka klatka piersiowa
o Dobrze rozwinięte udo
III. TYP OGÓLNOUŻYTKOWY
- najczęściej stosowana w chowie przyzagrodowym (na wsi)
- ma budowę pośrednią
- charakteryzuje się dosyć dobrą nieśnością- 18- 220 jaj
- ma głęboki, dosyć dobrze rozwinięty zad
- posiada też dobre wskaźniki użytkowości mięsnej
- odznacza się silnie obłożonym mostkiem- co daje w efekcie sylwetkę kwadratową
- linia grzbietu dosyć długa
- rasy należące do tego typu:
è RHODE ISLAND RED (RIR)
o Upierzenie mahoniowe (kasztanowa barwa piór) z dużym połyskiem
o Masa:
§ Kura- 3kg
§ Kogut- 4kg
o Nieśność 170- 180 jaj
o Masa jaj- ok. 60g
o Barwa skorupy od jasnej do brązowej
è ZIELONONÓZKA KUROPATWIANA- Polska rasa
è WHITE ROCK
è SUSSEX
RÓD-chów zwierząt przez 5 pokoleń bez dolewu krwi; w obrębie rodu są linie mateczne i ojcowskie
LINIA- zwarta genetycznie grupa określonych osobników, w obrębie której doskonalona jest niewielka liczba cech
TYPY FERM:
1. ZARODOWA
2. PRA RODZICIELSKA- rozmnażane pisklaki z fermy zarodowej
3. RODZICIELSKA
4. TOWAROWA
NAZWY RODÓW KUR tworzymy w ośrodkach zarodowych w Polsce:
I. Ferma w Mieni- MESSA 245, IWNO
II. Ferma Rszewo- ROSA 1 i ROSA 2
III. Ferma Duszniki- ASTRA S, ASTRA W1, ASTRA W2
Materiał do chowu intensywnego:
I. IWNO LG
II. MESSA 43
III. MESSA 45
IV. MESSA P
V. ASTRA S
Materiał dla drobnych odbiorców:
1. IWNO RS
2. IWNO SX
3. IWNO RL-1
4. IWNO RL-2
...
zaba_mokotow