Bakłażany z bazylią i mozzarellą
· 2 duże bakłażany
· 20 dag mozzarelli
· 2 pomidory
· 16 dużych liści bazylii
· 2 łyżki oliwy
· sól, czarny pieprz do przybrania:
· listki bazylii
· orzeszki piniowe na sos:
· 4 łyżki oliwy
· 1 łyżeczkę balsamicznego octu winnego
· 1 łyżkę soku z cytryny
· 1 łyżkę przecieru pomidorowego Sposób wykonania :Bakłażany pokrój wzdłuż na jak najcieńsze plastry. Wrzuć je do garnka z osoloną, wrzącą wodą i gotuj 2 minuty, po czym wyjmij i osusz starannie. Gomółkę mozzarelli pokrój na 8 plasterków, podobnie pomidory. Dwa plastry bakłażana połóż na krzyż, w środku umieść plasterek pomidora. Posyp solą i pieprzem, przykryj liściem bazylii i kawałeczkiem mozzarelli. Ser też posól, popieprz i przykryj ziołowym liściem. Zawiń brzegi bakłażana w zgrabną paczuszkę, "sklej" oliwą i pozostaw na 20 minut w chłodnym miejscu. Wymieszaj wszystkie składniki sosu. Na rozgrzanym grillu piecz każdą z "walizek" około 5 minut z każdej strony, aż staną się złotożółte. Oblej sosem i udekoruj listkami bazylii i orzeszkami pinii.
Biała kiełbasa po gospodarsku
· 12 pomidorów
· 5 dag owczego sera
· kilka gałązek tymianku
· 2 łyżeczki oliwy
· 2 małe cukinie
· 4 krążki białej kiełbasy (około 20 dag każdy) Sposób wykonania :Naciąć na krzyż 8 pomidorów. Lekko je rozchylić, nafaszerować owczym serem i listkami tymianku, polać oliwą. Cukinie umyć, pokroić na kawałki o długości około 5 cmKażdy kawałek naciąć wzdłuż. Warzywa zawinąć w folię, ułożyć na grilu razem z kręgami kiełbasy. Pośrodku każdej kiełbasy umieścić jeden cały pomidor. Warzywa grilować przez 12 minut, kiełbasę upiec na rumiano (po 5 minut z każdej strony).
Faszerowana papryka
· 8 strąków papryki
· 15 dag ryżu
· 20 dag mięsa
· 51 dag pieczarek
· 2 cebule
· olej
· sól, pieprz Sposób wykonania :Paprykę umyć, odciąć piętki, oczyścić z gniazd nasiennych nie uszkadzając strąków. Ugotować ryż na sypko, mięso zemleć, pieczarki i cebulę umyć, pokroić w grubą kostkę, przesmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie dodać mięso, ryż, doprawić solą i pieprzem i dusić około pół godziny. Ciepłym farszem nadziać strąki papryki, posmarować z zewnątrz olejem, owinąć dokładnie folią aluminiową i piec na ruszcie około 30 minut.
Karp z rusztu z cebulą
· 60 dag oczyszczonego karpia
· 1 cebula
· 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
· zielona papryka
· pomidor
· cytryna
· sól, pieprz Sposób wykonania :Oczyszczonego karpia wypatroszyć, umyć, osuszyć ściereczką, usunąć kręgosłup, pokroić na porcje i każdy kawałek głęboko naciąć. Porcje posolić i popieprzyć. Pokroić cebulę i zmieszać z posiekaną natką pietruszki i odrobiną oleju. Posmarować tą mieszaniną porcje karpia, wypełnić nią także nacięcia. Ułożyć na grilu przygotowane porcje, skropić je olejem i opiekać z każdej strony po około 4 minuty. Gotowe wyłożyć na półmisek, ozdobić zieloną papryką, pomidorami i ćwiartkami cytryny. Można podawać z chlebem.
Koszyczki z kiełbasy z jajecznicą
· 4 plastry grubej kiełbasy
· 40 g smalcu
· 2 małe cebule
· 4 jajka
· 40 g tartego żółtego sera
· mielona czerwona papryka
· sól, pieprz Sposób wykonania :Nie obraną ze skórki kiełbasę pokroić na grube plastry. Ułożyć plastry kiełbasy na grilu i opiekać z jednej strony około 4 minuty, aż utworzą się koszyczki. Na stopionym smalcu podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać jajka, posolić i mieszać aż zgęstnieją. Przygotowane koszyczki napełnić jajecznicą, popieprzyć, posypać tartym serem, papryką i opiekać jeszcze minutę. Można podawać z chlebem i ogórkiem kiszonym lub z ziemniakami.
Koszyczki z kiełbasy z serem
· 2 jajka
· 20 dag edamskiego sera
· ogórek kiszony
· sól Sposób wykonania :Kiełbasę nie obierając ze skórki pokroić na plastry. Jajka roztrzepać widelcem dodać tarty ser, sól i wymieszać. Plastry kiełbasy ułożyć na grilu, na środek plastra położyć łyżkę jajka z serem i opiekać z jednej strony około 4 minuty. W czasie opiekania kiełbasy utworzą się koszyczki. Gotowe posypać papryką i ozdobić ogórkiem kiszonym.
Kotlety baranie z czosnkiem
· 60 dag baraniny z udźca
· 4 ząbki czosnku
· sól, pieprz Sposób wykonania :Mięso umyć, osuszyć ściereczką, oczyścić z powięzi i łoju, pokroić na plastry, lekko pobić tłuczkiem; posolić, popieprzyć, obficie natrzeć roztartym czosnkiem, polać olejem i zostawić w chłodnym miejscu aby skruszało. Następnie ułożyć na grilu i opiekać z każdej strony po około 7 minut. Gotowe kotlety wyłożyć na półmisek. Można podawać z gotowaną fasolką szparagową i pieczonymi ziemniakami lub z duszoną fasolką szparagową i ziemniakami.
Kotlety cielęce garnirowane jarzynami
· 50 dag cielęciny z udźca
· sok z cytryny
· 40 g masła
· różne jarzyny surowe lub gotowane
· sól, pieprz Sposób wykonania :Skruszałe mięso umyć w całości, osuszyć ściereczką, pokroić na grube plastry i lekko pobić tłuczkiem. Następnie posolić, popieprzyć, skropić olejem i zostawić w chłodnym miejscu. Tak przygotowane kotlety ułożyć na grilu i piec z każdej strony po około 5 minut. Gotowe przełożyć na półmisek, skropić sokiem z cytryny, na każdym położyć kawałek masła i obłożyć jarzynami. Można podawać z ryżem.
Kotlety cielęce z winem
· 60 dag cielęciny z udźca
· białe wino
· mielone ziele angielskie
· 60 g masła
· sól, pieprz Sposób wykonania :Skruszałe mięso umyć w całości, osuszyć ściereczką i obrać z powięzi. Pokroić na grube plastry, lekko pobić tłuczkiem, posolić, polać winem, popieprzyć i posypać zielem angielskim, zostawić w chłodnym miejscu. Następnie ułożyć na grilu, na każdym kotlecie położyć kawałek masła i opiekać z jednej strony około 5 minut; potem je odwrócić, posmarować masłem i znowu opiekać około 5 minut. Gotowe przełożyć na półmisek, polać sosem pieczeniowym i obłożyć plasterkami cytryny. Można podawać z ryżem.
Kotlety z sarniny w sosie czosnkowym
· 60 dag młodej sarniny
· 2 ząbki czosnku
· sól, pieprz Sposób wykonania :Skruszałą sarninę umyć, osuszyć ściereczką, pokroić na grube plastry, pobić tłuczkiem; posolić, popieprzyć natrzeć czosnkiem, skropić olejem i zostawić w chłodnym miejscu. Ułożyć na grilu skruszałe kotlety i opiekać z każdej strony po około 7 minut. Gotowe kotlety przełożyć na półmisek i polać sosem czosnkowym. Kotlety można podawać z pieczonymi ziemniakami.
Kotlety wieprzowe panierowane
· 60 dag wieprzowiny z udźca
· drobna tarta bułka
· dwie średnie cebule
· 8 zielonych papryk
· 6 dojrzałych pomidorów
· sól, pieprz Sposób wykonania :Mięso umyć w całości, oczyścić z powięzi, pokroić na plastry, pobić tłuczkiem, posolić popieprzyć i zostawić na chwilę w chłodnym miejscu aby skruszało. Zeszklić na smalcu drobno posiekaną cebulę, dodać oczyszczoną paprykę pokrojoną w krążki, pomidory obrane ze skórki i oczyszczone z pestek, posolić popieprzyć i dusić do miękkości. Plastry mięsa obtaczać w bułce i ułożyć na grilu, położyć na nich trochę masła i opiekać z każdej strony po około 7 - 8 minut. Gotowe kotlety ułożyć na półmisku i udekorować duszonymi jarzynami. Można podawać z ziemniakami.
Kotlety z zająca z jałowcem
· Comber i uda młodego zająca
· 10 dag wędzonej słoniny
· ziarenka jałowca
· 0,1 l czerwonego wina
· sól, pieprz Sposób wykonania :Zająca umyć, oczyścić z powięzi, osuszyć ściereczką, pokroić na plastry, lekko pobić tłuczkiem, posolić, naszpikować pokrojoną wędzoną słoniną, popieprzyć, posypać potłuczonym jałowcem, skropić winem i olejem. Zostawić w chłodnym miejscu aby skruszał. Ułożyć plastry mięsa na grilu i opiekać z każdej strony po około 7 minut. Gotowe kotlety wyłożyć na półmisek, polać sosem pieczeniowym i ozdobić brusznicami. Można podawać z knedlami.
Krewetki z bazylią i prosciutto
· 20 dużych krewetek
· 1/2 kubka białego wina
· 1/4 kubka balsamicznego octu
·...
ewa20205