Naleśniki zapiekane z truskawkami i pianąCiasto:2 żółtka,1 szklanka wody,1 szklanka mleka,15-20 dag mąki,sólcukier do smaku,skórka ze słoniny do smarowania patelniNadzienie:40 dag truskawek,4 białka10 dag cukru pudru,2 dag migdałów lub orzechów włoskich,cukier waniliowy,tłuszcz do formy Przyrządzić ciasto naleśnikowe, biorąc tylko same żółtka. W ten sam sposób usmażyć naleśniki. Truskawki przygotować, pokrajać w plastry i przesypać połową cukru. Nakładać na naleśniki. Dwa przeciwległe brzegi zawinąć na 23 cm, a następnie całość zwinąć w rulon. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Układać naleśniki jeden obok drugiego. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cienkie płatki i zrumienić w piekarniku. Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec resztę cukru i cukier waniliowy. Pianą przykryć naleśniki posypać migdałami, wstawić do piekarnika (ok. 160C) i zapiec. Gdy piana lekko się zrumieni, wyjąć i podawać na gorąco.From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Hencia