6 Tort makowy.doc

(20 KB) Pobierz
TORT MAKOWY

 

 

 

 

 

TORT  MAKOWY

 

 

Masa makowa:

 

30 dkg maku

30 dkg cukru

 

Mak zagotować w mleku (3 minuty), odcedzić i przekręcić 3 razy przez maszynkę.

 

Do ciasta można stosować puszkę z gotową masą makową.

 

 

Ciasto właściwe;

 

9 łyżek kaszy manny

9 całych jajek (wersja min 3 jajka całe)

1 kg jabłek utartych na tarce jarzynowej

1 kostka masła (wersja min kostka margaryny)

1½  łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masło, cukier i żółtka utrzeć mikserem.

 

Dodać mak, jabłka, kaszę mannę, pianę z białek i delicje (rodzynki, orzechy)

 

 

Piec 45 min w piekarniku.

 

Po upieczeniu polać polewą czekoladową i orzechami.

 

 

 

SMACZNEGO !

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin