Charakterystyka wybranych bakterii chorobotwórczych.doc

(36 KB) Pobierz
Charakterystyka wybranych bakterii chorobotwórczych

Charakterystyka  wybranych bakterii chorobotwórczych

 

 

 

 

1. Pałeczka Okrężnicy. (łac. Escherichia coli)…..……………………………………......1

·         Charakterystyka………………………………………………………………………..1

·         Podział ………………………………………………………………………………...2

·         Patogeneza……………………………………………………………………………..3

 

2. Gronkowce (łac. Staphylococcus) ……………………………………………………….4

·         Gronkowiec złocisty………………...…………………………………………………4

·         Nosicielstwo……………………………………………………………………………4

·         Sposoby zakażenia ...………………………..…………………………………………4

·         Jednostki chorobowe…………………….….………………………………………….5

 

3. Salmonella

·         Podział .………………………………………………………………………………..6

·         Nazewnictwo…………………………………………………………………………..6

·         Chorobotwórczość……………………………………………………………………..6

·         Patogeneza……………………………………………………………………………..7

·         Profilaktyka ……………..………………………………………………………….….7

 

4. Prątek Gruźlicy (Mycobacterium tuberculosis)…………………… …………………..8

5. Krętek Blady (łac. Treponema pallidum) ….……………………………………………9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin