Charakterystyka wybranych bakterii chorobotwórczych
1. Pałeczka Okrężnicy. (łac. Escherichia coli)…..……………………………………......1
· Charakterystyka………………………………………………………………………..1
· Podział ………………………………………………………………………………...2
· Patogeneza……………………………………………………………………………..3
2. Gronkowce (łac. Staphylococcus) ……………………………………………………….4
· Gronkowiec złocisty………………...…………………………………………………4
· Nosicielstwo……………………………………………………………………………4
· Sposoby zakażenia ...………………………..…………………………………………4
· Jednostki chorobowe…………………….….………………………………………….5
3. Salmonella
· Podział .………………………………………………………………………………..6
· Nazewnictwo…………………………………………………………………………..6
· Chorobotwórczość……………………………………………………………………..6
· Patogeneza……………………………………………………………………………..7
· Profilaktyka ……………..………………………………………………………….….7
4. Prątek Gruźlicy (Mycobacterium tuberculosis)…………………… …………………..8
5. Krętek Blady (łac. Treponema pallidum) ….……………………………………………9
HelmiHauta