PLACKI ZIEMNIACZANE NA BOCZKU.txt

(1 KB) Pobierz
PLACKI ZIEMNIACZANE NA BOCZKU

    *  1 kg ziemniaków (ugotowanych w mundurkach poprzedniego dnia)
    * 1 łyżeczka soli
    * 5 dag masła
    * 5 dag boczku
    * 2 łyżki mleka
Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o dużych otworach. Posól i lekko wymieszaj. Boczek pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię na gorące masło. Dodaj ziemniaki, mieszaj przez chwilę, aż wchłoną cały tłuszcz. Uformuj placek, smaż na rumiano z jednej strony (20 minut pod przykryciem). Następnie skrop mlekiem, placek odwróć i dosmaż z drugiej strony (jeszcze 10 minut). Podawaj z zieloną sałatą lub jako dodatek do duszonych mięs albo ryb
SMACZNEGO:)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin