Kotlety zapiekane z parmezanem Składniki: - 4 kotlety schabowe bez kości panierka: - 3 łyżki mąki pszennej - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku - 1/2 łyżeczki pieprzu - sól sos do zapiekania: - 3/4 szklanki mleka - 20 dag naturalnego serka homogenizowanego (u mnie Bieluch) - 1/2 szklanki startego parmezanu - 1 łyżeczka soli czosnkowej Wymieszać mąkę z solą, papryką i pieprzem. Obtoczyć w niej lekko rozbite kotlety. Podsmażyć na maśle lub margarynie na złoty kolor. Przygotować sos: mleko zagotować, dodać serek homogenizowany, pół porcji parmezanu i sól czosnkową. Dokładnie wymieszać. Kotlety przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać sosem, posypać pozostałym parmezanem i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160C, aż kotlety będą miękkie (około 50 minut).
kinia160616