Makaron z pieczonymi warzywami Czas przygotowania - 15 minut, Czas gotowania - 15 minut, Liczba porcji - 4
Składniki:55 g roztopionego masła 1 strąk czerwonej i 1 strąk zielonej papryki, wypestkowane i pokrojone w cienkie paski 115 g pieczarek pokrojonych w połówki 8 pomidorów koktajlowych pokrojonych w połówki 350 g makaronu 25 g margaryny wymieszanej z 2 łyżkami świeżej, posiekanej natki pietruszki i 1 łyżką startej cytryny sól i pieprz Przygotowanie:Kawałki papryki posmarować roztopionym masłem, a następnie ułożyć je na blasze do pieczenia tak, by tworzyły warstwę. Piec przez 10 minut w piecu rozgrzanym do temperatury 200°C. Dodać pieczarki i pomidory, posmarować Florą i piec jeszcze przez 5 minut. Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu i odsączyć. Dodać mieszankę pietruszkowo-cytrynową i upieczone warzywa. Przyprawić do smaku i natychmiast podawać.
Zupa krem z zielonego groszku
Składniki:
50 dag zielonego groszku,
2 ziemniaki, pół średniego selera,
1 ząbek czosnku,
3 cienkie kromki razowego czerstwego chleba,
3 łyżki posiekanego szczypiorku,
3 łyżki oliwy,
sól, pieprz
. Wykonanie:
Do garnka z wrzącą osoloną wodą wrzucić groszek, pokrojone w drobną kostkę pozostałe warzywa. Gotować do miękkości, czyli około 20 minut. Schłodzić i zmiksować. Przyprawić do smaku zmiażdżonym ząbkiem czosnku i przyprawami. Przygotować grzanki: na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić pokrojony w kostkę chleb. Podrumienić. Podawać zupę z grzankami posypaną zielonym szczypiorkiem.
Zupa krem z cukini
0,5 kg cukini,
30 dag ziemniaków,
2 cebule,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 marchewka, kawałek selera,
1 pietruszka, natka z pietruszki,
sól, pieprz, tymianek, bazylia.
Wykonanie:
Oczyścić i obrać warzywa. Wrzucić pokrojone w kostkę: cukinię, ziemniaki, marchewkę, selera, pietruszkę, cebulę do wrzącej osolonej wody i gotować 15-20 minut. Ostudzić i zmiksować wszystkie składniki, dodać oliwę z oliwek i posiekaną natkę z pietruszki. Przyprawić do smaku ziołami. Można podawać zupę z grzankami z razowego chleba.
Sałatka z pomidorów i tofu
5 pomidorów,
3 kiszone ogórki,
10 czarnych lub zielonych oliwek,
20 dag tofu,
1 łyżka oliwy,
1 łyżka soku z cytryny,
4 łyżki natki koperku,
ząbek czosnku,
1 cebula,
pieprz i sól.
Umyć i pokroić w cząstki pomidory. Pokroić w kostkę ogórki, cebulę i tofu. Do naczynia wlać sok z cytryny, odrobinę wody, dodać rozdrobniony czosnek, natkę z koperku, sól i pieprz. Wymieszać i wlać do salaterki z pozostałymi składnikami. Wymieszać z oliwą i udekorować natką koperku. Można podawać w salaterce wyłożonej liśćmi sałaty.
Sałatka z ryżem
15 dag brązowego ryżu,
2 kolby kukurydzy,
10 dag wyłuskanych orzechów włoskich,
3 gruszki,
sok z połowy cytryny,
sok z całej pomarańczy,
łyżeczka bazylii,
1/2 łyżeczki cynamonu,
sól, pieprz.
Ugotować ryż oraz kukurydzę w osolonej wodzie. Z kolb wyłuskać ziarna kukurydzy. Przygotować sos: do naczynia wlać sok z cytryny, sok z pomarańczy, odrobinę wody, oliwę, dodać przyprawy: bazylię, szczyptę pieprzu, cynamon. Dokładnie wymieszać. Do salaterki włożyć ryż, kukurydzę, wyłuskane i pokrojone orzechy, pokrojone w kostkę gruszki, po czym zalać składniki sosem i dokładnie wymieszać. Można podawać na świeżych liściach bazylii.
Sałatka ryżowo-fasolkowa
15 dag ciemnego ryżu,
15 dag zielonej fasolki,
1 łyżka oleju słonecznikowego
składniki na sos:
2 łyżki oleju słonecznikowego,
Podsmażyć na patelni cebulkę na oleju, dodać surowy ryż i 3 minuty trzymać jeszcze na ogniu. Przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą w ilości około dwóch szklanek. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 30 minut. Ugotować krótko, bo około 10 minut zieloną fasolkę tak, aby była lekko twarda. Przygotować sos: w naczyniu wymieszać olej z wyciśniętym sokiem z połowy cytryny, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać sos z ugotowanym ryżem i z fasolką.
Sałatka ziemniaczano-buraczana
30 dag buraków,
1 szklanka ugotowanej kolorowej fasolki,
25 dag kiszonych ogórków,
25 dag jabłek - najlepiej złotych lub szarych Renet,
2 średnie cebule,
pęczek szczypiorku,
2 łyżki musztardy,
pół szklanki oliwy,
tymianek,
Ugotować w łupinach ziemniaki i buraki. Obrać ze łupin i pokroić w plastry. Obrać i posiekać drobno cebulę i szczypiorek. Pokroić również w kostkę ogórki i, po obraniu ze skórki, jabłka. Ziemniaki, buraki, cebulę i szczypiorek, ugotowaną fasolkę, pokrojone ogórki i jabłka włożyć do miski i wymieszać z musztardą i oliwą. Przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Przed podaniem wstawić w zimne miejsce na około 2 godziny. Można udekorować szczypiorkiem i plastrami buraczków.
Sałatka warzywna z razowymi grzankami
1 czerwona papryka,
1 krucha sałata,
3 pomidory,
10 oliwek,
5 kromek razowego chleba,
2 ząbki czosnku,
5 orzechów włoskich,
2 łyżki soku z cytryny,
natka z pietruszki,
sos sojowy,
sól i pieprz.
Przygotować grzanki: pokroić w drobną kostkę kromki razowego chleba, natrzeć rozgniecionym czosnkiem i podpiec na patelni na łyżce oliwy. Przygotować warzywa: oczyścić z pestek i pokroić w kostkę paprykę, umyć i poszarpać na małe kawałki sałatę, pokroić w cząstki pomidory. Przygotować sos: do naczynia wlać sok z cytryny, odrobinę wody, oliwę, sos sojowy i dodać sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Wymieszane w salaterce przygotowane warzywa, oliwki i orzechy zalać sosem, wymieszać i udekorować pietruszką.
Kruszoniec parowy
2 szklanki pokruszonego razowego chleba,
3/4 szklanki posiekanych różnych orzechów,
l zmiażdżony ząbek czosnku,
l łyżeczka bazylii,
l łyżeczka posiekanego rozmarynu,
l łyżeczka lebiodki,
2 łyżki oliwy
2 łyżki oliwy,
4 pory,
1/4 szklanki mąki,
l szklanka mleka sojowego,
2 pomidory,
2 łyżki stołowe posiekanej szałwi,
Wymieszać w misce pokruszony razowy chleb, orzechy, rozdrobniony czosnek i zioła. £yżką zagnieść ciasto dodając na końcu oliwy. Wylepić ciastem posmarowaną oliwą prostokątną formę do ciasta. Piec 20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Przygotować sos:
w rondelku rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojone na drobne kawałki pory. Dusić przez około 10 minut, aż zmiękną. Stale mieszając, dosypać mąki, potem dolać mleko i gotować 5 minut. Dodać pokrojone w ćwiartki i obrane ze skórki pomidory, szałwię, sól i pieprz. Sos porowy wyłożyć na upieczony uprzednio kruszoniec. Zapiekać jeszcze razem 10 minut.
Warzywa po śródziemnomorsku
1/3 szklanki oliwy z oliwek,
25 dag ziemniaków,
25 dag zielonej fasolki,
1 średnia cukinia,
2-3 cebule,
l łyżka stołowa posiekanej kolendry,
sok z l cytryny,
2 łyżki stołowe posiekanej pietruszki.
Pokroić cukinię i cebulę w plasterki. Ziemniaki w kostkę. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu i obsmażyć warzywa: zmiażdżony ząbek czosnku, pokrojoną cukinię i cebulę oraz ziemniaki przez około 5 minut. Pod koniec dodać kolendrę. Dodać sok z cytryny, trochę wody, obraną fasolkę, przykryć i dusić na małym ogniu przez 30 minut, co pewien czas mieszając, by warzywa nie przywarły do dna. Przybrać pietruszką.
kinia160616