Zdrowo i smacznie.docx

(16 KB) Pobierz

Makaron z pieczonymi warzywami

Czas przygotowania - 15 minut, Czas gotowania - 15 minut, Liczba porcji - 4


Składniki:
55 g roztopionego masła
1 strąk czerwonej i 1 strąk zielonej papryki, wypestkowane i pokrojone w cienkie paski
115 g pieczarek pokrojonych w połówki
8 pomidorów koktajlowych pokrojonych w połówki
350 g makaronu
25 g margaryny wymieszanej z 2 łyżkami świeżej, posiekanej natki pietruszki i 1 łyżką startej cytryny
sól i pieprz

Przygotowanie:
Kawałki papryki posmarować roztopionym masłem, a następnie ułożyć je na blasze do pieczenia tak, by tworzyły warstwę.
Piec przez 10 minut w piecu rozgrzanym do temperatury 200°C.
Dodać pieczarki i pomidory, posmarować Florą i piec jeszcze przez 5 minut.
Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu i odsączyć.
Dodać mieszankę pietruszkowo-cytrynową i upieczone warzywa. Przyprawić do smaku i natychmiast podawać.

 

 

Zupa krem z zielonego groszku

 

Składniki:

50 dag zielonego groszku,

2 ziemniaki, pół średniego selera,

1 ząbek czosnku,

3 cienkie kromki razowego czerstwego chleba,

3 łyżki posiekanego szczypiorku,

3 łyżki oliwy,

sól, pieprz

.
Wykonanie:

Do garnka z wrzącą osoloną wodą wrzucić groszek, pokrojone w drobną kostkę pozostałe warzywa. Gotować do miękkości, czyli około 20 minut. Schłodzić i zmiksować. Przyprawić do smaku zmiażdżonym ząbkiem czosnku i przyprawami. Przygotować grzanki: na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić pokrojony w kostkę chleb. Podrumienić. Podawać zupę z grzankami posypaną zielonym szczypiorkiem.

 


 
Zupa krem z cukini


Składniki:

0,5 kg cukini,

30 dag ziemniaków,

2 cebule,

2 łyżki oliwy z oliwek,

1 marchewka, kawałek selera,

1 pietruszka, natka z pietruszki,

sól, pieprz, tymianek, bazylia.


Wykonanie:

Oczyścić i obrać warzywa. Wrzucić pokrojone w kostkę: cukinię, ziemniaki, marchewkę, selera, pietruszkę, cebulę do wrzącej osolonej wody i gotować 15-20 minut. Ostudzić i zmiksować wszystkie składniki, dodać oliwę z oliwek i posiekaną natkę z pietruszki. Przyprawić do smaku ziołami. Można podawać zupę z grzankami z razowego chleba.

 

 

Sałatka z pomidorów i tofu

 

Składniki:

5 pomidorów,

3 kiszone ogórki,

10 czarnych lub zielonych oliwek,

20 dag tofu,

1 łyżka oliwy,

1 łyżka soku z cytryny,

4 łyżki natki koperku,

ząbek czosnku,

1 cebula,

pieprz i sól.


Wykonanie:

Umyć i pokroić w cząstki pomidory. Pokroić w kostkę ogórki, cebulę i tofu. Do naczynia wlać sok z cytryny, odrobinę wody, dodać rozdrobniony czosnek, natkę z koperku, sól i pieprz. Wymieszać i wlać do salaterki z pozostałymi składnikami. Wymieszać z oliwą i udekorować natką koperku. Można podawać w salaterce wyłożonej liśćmi sałaty.

 


Sałatka z ryżem

 

Składniki:

15 dag brązowego ryżu,

2 kolby kukurydzy,

10 dag wyłuskanych orzechów włoskich,

3 gruszki,

3 łyżki oliwy,

sok z połowy cytryny,

sok z całej pomarańczy,

łyżeczka bazylii,

1/2 łyżeczki cynamonu,

sól, pieprz.


Wykonanie:

Ugotować ryż oraz kukurydzę w osolonej wodzie. Z kolb wyłuskać ziarna kukurydzy. Przygotować sos: do naczynia wlać sok z cytryny, sok z pomarańczy, odrobinę wody, oliwę, dodać przyprawy: bazylię, szczyptę pieprzu, cynamon. Dokładnie wymieszać. Do salaterki włożyć ryż, kukurydzę, wyłuskane i pokrojone orzechy, pokrojone w kostkę gruszki, po czym zalać składniki sosem i dokładnie wymieszać. Można podawać na świeżych liściach bazylii.

 


Sałatka ryżowo-fasolkowa

 

Składniki:

15 dag ciemnego ryżu,

1 cebula,

15 dag zielonej fasolki,

1 łyżka oleju słonecznikowego

 

składniki na sos:

2 łyżki oleju słonecznikowego,

sok z połowy cytryny,

sól, pieprz.


Wykonanie:

Podsmażyć na patelni cebulkę na oleju, dodać surowy ryż i 3 minuty trzymać jeszcze na ogniu. Przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą w ilości około dwóch szklanek. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 30 minut. Ugotować krótko, bo około 10 minut zieloną fasolkę tak, aby była lekko twarda. Przygotować sos: w naczyniu wymieszać olej z wyciśniętym sokiem z połowy cytryny, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać sos z ugotowanym ryżem i z fasolką.

 


Sałatka ziemniaczano-buraczana

 

Składniki:

30 dag ziemniaków,

30 dag buraków,

1 szklanka ugotowanej kolorowej fasolki,

25 dag kiszonych ogórków,

25 dag jabłek - najlepiej złotych lub szarych Renet,

2 średnie cebule,

pęczek szczypiorku,

2 łyżki musztardy,

pół szklanki oliwy,

tymianek,

sól, pieprz.


Wykonanie:

Ugotować w łupinach ziemniaki i buraki. Obrać ze łupin i pokroić w plastry. Obrać i posiekać drobno cebulę i szczypiorek. Pokroić również w kostkę ogórki i, po obraniu ze skórki, jabłka. Ziemniaki, buraki, cebulę i szczypiorek, ugotowaną fasolkę, pokrojone ogórki i jabłka włożyć do miski i wymieszać z musztardą i oliwą. Przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Przed podaniem wstawić w zimne miejsce na około 2 godziny. Można udekorować szczypiorkiem i plastrami buraczków.

 


Sałatka warzywna z razowymi grzankami

 

Składniki:

1 czerwona papryka,

1 krucha sałata,

3 pomidory,

10 oliwek,

5 kromek razowego chleba,

2 ząbki czosnku,

5 orzechów włoskich,

3 łyżki oliwy,

2 łyżki soku z cytryny,

natka z pietruszki,

sos sojowy,

sól i pieprz.


Wykonanie:

Przygotować grzanki: pokroić w drobną kostkę kromki razowego chleba, natrzeć rozgniecionym czosnkiem i podpiec na patelni na łyżce oliwy. Przygotować warzywa: oczyścić z pestek i pokroić w kostkę paprykę, umyć i poszarpać na małe kawałki sałatę, pokroić w cząstki pomidory. Przygotować sos: do naczynia wlać sok z cytryny, odrobinę wody, oliwę, sos sojowy i dodać sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Wymieszane w salaterce przygotowane warzywa, oliwki i orzechy zalać sosem, wymieszać i udekorować pietruszką.

 


Kruszoniec parowy

 

Składniki:

2 szklanki pokruszonego razowego chleba,

3/4 szklanki posiekanych różnych orzechów,

 l zmiażdżony ząbek czosnku,

l łyżeczka bazylii,

l łyżeczka posiekanego rozmarynu,

l łyżeczka lebiodki,

2 łyżki oliwy

 

składniki na sos:

2 łyżki oliwy,

4 pory,

1/4 szklanki mąki,

l szklanka mleka sojowego,

2 pomidory,

2 łyżki stołowe posiekanej szałwi,

sól i pieprz.


Wykonanie:

Wymieszać w misce pokruszony razowy chleb, orzechy, rozdrobniony czosnek i zioła. £yżką zagnieść ciasto dodając na końcu oliwy. Wylepić ciastem posmarowaną oliwą prostokątną formę do ciasta. Piec 20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.


Przygotować sos:

w rondelku rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojone na drobne kawałki pory. Dusić przez około 10 minut, aż zmiękną. Stale mieszając, dosypać mąki, potem dolać mleko i gotować 5 minut. Dodać pokrojone w ćwiartki i obrane ze skórki pomidory, szałwię, sól i pieprz. Sos porowy wyłożyć na upieczony uprzednio kruszoniec. Zapiekać jeszcze razem 10 minut.

 


Warzywa po śródziemnomorsku

 

Składniki:

1/3 szklanki oliwy z oliwek,

2 ząbki czosnku,

25 dag ziemniaków,

25 dag zielonej fasolki,

1 średnia cukinia,

2-3 cebule,

l łyżka stołowa posiekanej kolendry,

sok z l cytryny,

2 łyżki stołowe posiekanej pietruszki.


Wykonanie:

Pokroić cukinię i cebulę w plasterki. Ziemniaki w kostkę. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu i obsmażyć warzywa: zmiażdżony ząbek czosnku, pokrojoną cukinię i cebulę oraz ziemniaki przez około 5 minut. Pod koniec dodać kolendrę. Dodać sok z cytryny, trochę wody, obraną fasolkę, przykryć i dusić na małym ogniu przez 30 minut, co pewien czas mieszając, by warzywa nie przywarły do dna. Przybrać pietruszką.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin