Super sałatka jarzynowa do słoików
Składniki Przepis
1 kg marchwi
1 kg kapusty białej
1 kg cebuli
1 kg papryki
1 kg pomidorów
Zalewa:
1 szk. wody
1 szk. oleju
1 szk. octu
3/4 szk. cukru
3 łyżki soli
liść laurowy
pieprz zarnisty
ziele angielskie Marchew zatrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, kapuste poszatkować, cebulę pokroić w półtalarki, papryka w cienkie paseczki, pomidory na mniejsze ćwiarteczki.
Zagotować zalewe i wrzucać pokolei warzywa
marchew gotując 5 min
do marchwi dorzucić kapuste gotować razem 5 min
następnie dorzucić cebule gotować razem 5 min
następnie papryke gotować razem 5 min
na końcu pomidory i znów razem 5 min
Gorącą sałatkę wkładać do słoików i układać na ściereczce do góry dnem.
Nie pasteryzować!
Ta sałatka jest bardzo pracochłonna ale warto ją zrobić efekt końcowy wyśmienity.
margolina72