Ciasto:
1 ½ szklanki mąki1 filiżanki cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia½ łyżeczki sody oczyszczonej1/3 filiżanki kakao dobrej jakości165g miękkiego, nie solonego masła2 duże jajka2 łyżeczki ekstraktu z wanilii2/3 filiżanki kwaśnej śmietanyNadzienie/Polewa:
ok. 175 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
80g masła2 ½ filiżanki cukru pudru1 łyżka stołowa syropu kukurydzianego½ filiżanki kwaśnej śmietany1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Potrzebny sprzęt: 2 tortownice (ok. 20cm średnicy) nasmarowane masłemCukrowe kwiatki, do dekoracji (opcjonalnie)
Nagrzej piekarnik do ok. 180˚C
Wszystkie składniki ciasta umieść w jednym naczyniu i zmiksuj na gładką, gęstą masę.
Podziel masę na 2 części, gumową łopatką i wlej do przygotowanych tortownic i piec aż tester będzie suchy (tester-patyczek, który wtyka się w ciasto), powinno to zająć jakieś 35min., ale lepiej zacząć już sprawdzać po 25min. Najlepiej zamienić miejscami tortownice w połowie pieczenia. Wyciągnij ciasto z piekarnika i zostaw do wystygnięcia na 10min. Zanim wyciągniesz je z tortownicy. Nie martw się pęknięciami, polewa wszystko zakryje.
Żeby zrobić polewę, roztop czekoladę z masłem, w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Jakkolwiek to zrobisz, nie spiesz się, żeby nie przypalić czekolady.
Kiedy czekolada stygnie, przesiej przez sitko cukier puder.
Dodaj syrop kukurydziany, śmietanę i wanilię do ostudzonej czekolady, kiedy wszystko się połączy, wsyp przesiany cukier. Można to zrobić w mikserze.
Dodaj łyżeczkę przegotowanej wody jeśli chcesz, by polewa była rzadsza lub cukier puder by była gęstsza. Powinna być na tyle płynna by łatwo się rozprowadzać, ale odpowiednio gęsta by nie spłynąć.
Wylej ok. 1/3 polewy na środek połówki ciasta i rozprowadź aż po brzegi. Połóż 2 ciasto i delikatnie ściśnij.
Resztę polewy rozprowadź na górze i po bokach sklejonych ciast. Pozostaw na kilka minut, żeby stwardniała. Połóż kwiatuszki na szczycie ciasta.
aneti2