Orzechowe kuleczki.doc

(42 KB) Pobierz
Orzechowe kuleczki

Orzechowe kuleczki

Składniki na około 20 sztuk:

·         pół szklanki zmielonych (na pył) orzechów włoskich lub laskowych (około 60 g)

·         5 czubatych łyżek masła + 1 łyżeczka dodatkowo

·         pół szklanki śniadaniowych płatków kukurydzianych

·         1 szklanka pełnego mleka w proszku

·         1/3 szklanki cukru pudru

Orzechy zmielić lub kupić już zmielone. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę masła, wsypać zmielone orzechy i smażyć, cały czas mieszając, około 3 minut, do przyrumienienia (uwaga: szybko się przypalają!). Odstawić do ostygnięcia.

Płatki kukurydziane zmielić lub pokruszyć na proszek.

Zmiksować masło, ostudzone orzechy i cukier puder. Dodać płatki śniadaniowe i mleko w proszku, zagnieść. Otrzymana masa powinna być zwarta. Ulepić kuleczki, schłodzić.

Przed podaniem można otoczyć je w cukrze pudrze, w kakao, ja otoczyłam w zmielonych orzechach. Do kuleczek można również włożyć po orzeszku ... Przechowywać w lodówce

.

Smacznego :)

Słodkie orzechowe kulki

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin