Sandacz z rusztu.pdf

(42 KB) Pobierz
34420170 UNPDF
Sandacz z rusztu
Składniki
8 filetów ze skórą (po ok. 15 dag) z sandacza, 2 łyżki soku z
cytryny. Marynata: 5-6 łyżek oleju słonecznikowego, 3 łyżeczki
sproszkowanej łagodnej papryki, kilka kropli tabasco, po łyżeczce
cukru i soli
Sposób przyrządzania
Składniki marynaty połączyć i dobrze wymieszać. Umyte i starannie osuszone filety
nasmarować marynatą i odstawić na 30 min do lodówki. Następnie osuszyć na
papierowym ręczniku. Jeszcze raz nasmarować marynatą i ułożyć na rozgrzanym
ruszcie. Piec po 5-6 min z każdej strony, smarując w trakcie pieczenia marynatą.
Gotowego sandacza jeść z ziemniakami upieczonymi w folii, surowymi warzywami i
zielonym sosem. (100 g - 105 kcal).
Ponieważ większość ryb rozpada się w czasie grillowania, nie należy zdejmować skóry z
filetów ani przetrzymywać ich na ruszcie zbyt długo. W niektórych sklepach można kupić
specjalne koszyczki do pieczenia ryb na grillu.
 
34420170.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin