Sola w sosie własnym.pdf

(49 KB) Pobierz
34420174 UNPDF
Sola w sosie kaparowym
Składniki
1 kg filetów z soli szklanka białego wina pół szklanki mleka
cebula listek laurowy 2 goździki pieprz, sól.
Sos: łyżka masła łyżka mąki 30 ml wywaru z ryby 4 łyżki białego
wina pół szklanki śmietany żółtko 2 łyżki kaparów, pieprz
Sposób przyrządzania
W garnku zagotować litr wody z mlekiem, winem, cebulą i
przyprawami. Do wrzącego płynu włożyć rybę i gotować ok. 10
min. Odstawić na czas przyrządzania sosu. Roztopić masło (nie rumienić!), wymieszać z
mąką, rozprowadzić zimnym wywarem i winem. Zagotować, mieszając, dodać śmietanę i
dalej gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać kapary, zdjąć garnek
z ognia, podprawić sos rozmąconym żółtkiem i pieprzem. Osączoną z wywaru rybę
podzielić na porcje, ułożyć na ogrzanym półmisku i polać sosem kaparowym. Podawać
na gorąco z ziemniakami z wody lub ryżem i surówką z kapusty pekińskiej.
 
34420174.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin