Ozór wołowy z sosem rodzynkowym.pdf

(42 KB) Pobierz
70612851 UNPDF
Ozór wołowy z sosem rodzynkowym
Składniki
Ozór wołowy, 15 dag rodzynek, 3 cebule, półtorej łyżki mąki, 40
dag warzyw (marchewka, seler, pietruszka), szklanka rosołu, pół
łyżki masła, kilka ziarenek pieprzu, sól, sok z cytryny
Sposób przyrządzania
Ozór oczyścić, gotować w osolonej wodzie. Po godzinie do gotującego się ozora dodać
oczyszczone warzywa wraz z cebulą i przyprawami. Gdy ozór będzie miękki, wyjąć go z
wywaru, ściągnąć skórkę, a mięso pokroić w skośne plastry. Masło stopić i wymieszać z
mąką, rozprowadzić rosołem, zagotować, mieszając. Dodać rodzynki i gotować jeszcze
kilka minut. Przyprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Gorące porcje ozora polać
sosem. Podawać z drążonymi ziemniakami z wody lub pieczonymi. (100 g > 140 kcal).
 
70612851.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin