Pizza.pdf

(45 KB) Pobierz
70612877 UNPDF
Pizza
Składniki
Ciasto: 45 dag mąki, 4 dag drożdży, dwie łyżki oleju, sól.
Wierzch: 25 dag mięsistych pomidorów, 15 dag wędzonej szynki,
cebula, 15 dag żółtego sera (np. cheddara lub goudy), po
kawałku strąka żółtej i zielonej papryki, keczup, oregano lub
przyprawa do pizzy, sól
Sposób przyrządzania
Drożdże rozprowadzić kilkoma łyżkami ciepłej wody, wlać do mąki, posolić. Dolewając po
trochu wody (mniej więcej 3/4 szklanki), wyrobić elastyczne ciasto. Pod koniec
wyrabiania dodać olej. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, by wyrosło
(powinno podwoić swoją objętość). Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki. Pomidory
sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w talarki, usunąć pestki. Ser pokroić na niezbyt grube
plastry lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę pokroić w krótkie słupki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na niezbyt gruby (0,5-1 cm) placek i ułożyć go w dużej
natłuszczonej blasze (lub w dwóch okrągłych formach o średnicy około 25 cm).
Posmarować placek trzema łyżkami keczupu, ułożyć na nim plastry szynki, cebulę
wymieszaną z pomidorami i paprykę. Posypać oregano i żółtym serem. Wstawić do
gorącego (180°C) piekarnika i piec 25 min. Podawać z keczupem i surówką z sałaty.
 
70612877.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin