Wuzetka.doc

(35 KB) Pobierz

Ciasto:

20 łyzek mąki
20 łyżek cukru
4 jajka
pół kostki margaryny
4 płaskie łyżeczki sody
2 łyżki kakao
pół słoika dżemu brzoskwiniowego
18 łyzek mleka

Mąkę przesiać z sodą i kakao

Oddzielić białka od żółtek

Ubić białka na sztywno

W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem na pulchną mase

Dodawać mąke na przemian z mlekiem , dżemem i roztopioną margaryną ciągle ucierajac mikserem

Na koncu wymieszać delikatnie ( drewnianą łyżką ) z ubitą pianą z białek

Blache o wymiarach 20 cm. szerokości i 35 długości (mierząc dno formy) wysmarować margaryną i posypać bułką tartą

Piec w temp. 180 st. przez ok. 1 h

Kiedy ciasto całkowicie wystygnie przekroić na 2 placki.



Masa:

Masło roślinne ( 500 g.)
2 serki homogenizowane naturalne
1 cukier waniliowy
cukier puder do smaku

Utrzeć masło roślinne z cukrem waniliowym

Stopniowo dodawać serki ciągle ucierając

Dodać cukier puder wg. upodobań

Do masy można dodać sok z cytryny


Polewa czekoladowa:

pół kostki margaryny
pół szklanki cukru
2 łyżki kakao
łyżka mleka

Wszystkie składniki wymieszać , gotować ok. 10 minut na małym ogniu mieszajac od czasu do czasu , aż powstanie gęsta masa czekoladowa


Wykonanie:

Pierwszą cząść ciasta posmarować pozostałym dżemem brzoskwiniowym

Nałożyć cały krem

Przykryć drugą częścia ciasta

Polać polewą czekoladową

Schłodzic w lodówce

Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.

 Zmniejszono 46%

Załączony obrazek

551 x 435 (29.52K)

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin