Ciasto:20 łyzek mąki20 łyżek cukru4 jajkapół kostki margaryny 4 płaskie łyżeczki sody 2 łyżki kakaopół słoika dżemu brzoskwiniowego 18 łyzek mlekaMąkę przesiać z sodą i kakaoOddzielić białka od żółtekUbić białka na sztywno W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem na pulchną maseDodawać mąke na przemian z mlekiem , dżemem i roztopioną margaryną ciągle ucierajac mikserem Na koncu wymieszać delikatnie ( drewnianą łyżką ) z ubitą pianą z białekBlache o wymiarach 20 cm. szerokości i 35 długości (mierząc dno formy) wysmarować margaryną i posypać bułką tartą Piec w temp. 180 st. przez ok. 1 hKiedy ciasto całkowicie wystygnie przekroić na 2 placki.Masa:Masło roślinne ( 500 g.)2 serki homogenizowane naturalne 1 cukier waniliowycukier puder do smaku Utrzeć masło roślinne z cukrem waniliowym Stopniowo dodawać serki ciągle ucierającDodać cukier puder wg. upodobań Do masy można dodać sok z cytryny Polewa czekoladowa:pół kostki margarynypół szklanki cukru 2 łyżki kakaołyżka mlekaWszystkie składniki wymieszać , gotować ok. 10 minut na małym ogniu mieszajac od czasu do czasu , aż powstanie gęsta masa czekoladowa Wykonanie:Pierwszą cząść ciasta posmarować pozostałym dżemem brzoskwiniowym Nałożyć cały krem Przykryć drugą częścia ciastaPolać polewą czekoladowąSchłodzic w lodówceCiasto najlepsze jest na drugi dzień.
Zmniejszono 46%
551 x 435 (29.52K)
kapciajerzy1